Összeállt az Ocean Alliance és a DroneBlocks, hogy bálnataknyot gyűjtsenek

2018. december 13.
1.4321
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Anno, még 2012-ben Dr Iain Kerrnek, az Ocean Alliance bálnavédő szervezet elnökének támadt egy ötlete, miszerint az egyébkénti munkájukat akár a drónok meg is könnyíthetik.

Létrehozták a SnotBot nevezetű készüléket, mellyel lényegében a bálnák légzése során keletkező váladékot tudják begyűjteni - kvázi a taknyukat.

Hogy miért fontos a bálnák takonygyűjtése? Rengeteg információt tartalmaz a váladék, például DNS-t, stressz és terhességi hormonokat, vírusokat és baktériumokat.

A drónok használata előtt napi öt bálnát tudtak megvizsgálni, ellenben most a DJI Inspire-alapú készülékekkel ez a szám akár már a 20-at is elérheti.

Ellenben felmerült egy olyan probléma, hogy hiába repülnek az emlősök fölé, nem látják, hogy merre történik majd a "tüsszentés", éppen ezért társultak a DroneBlocks vállalattal, akik előálltak a Github nevezetű applikációval, ami a szélirányt segít bemérni.

Eme alkalmazással már 50%-kal nagyobb eséllyel sikerül begyűjteniük a bálnákból "kirobbanó" váladékot, és bár még javában bétatesztelik az applikációt, februárban már terepen is bevetik.
nincs még hozzászólás