Drónokkal fogják tudósok vizsgálni a tornádók belső légkörét

2019. május 15.
8591
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Múltkor egy lelkes dróner már lekövetett egy tornádót a készülékével, azonban most a tudósok arra használják a kis repülőket, hogy megvizsgálják a szóban forgó természeti jelenségeket.

A mai naptól kezdve négy drónnal fogják monitorozni a Közép-Amerikát sújtó tornádókat, amik teniszlabda méretű jégesővel és rengeteg kárt okozó szélviharokkal keserítik meg a helyiek életét nyáron és télen.

Eddig is használtak már drónokat ezen célból, viszont azok maximum 300 méteres légmagasságból vizsgálták a tornádókat, a mostani 2,4 millió dolláros projekt drónjai viszont (ami TORUS névre hallgat mellesleg) egyenesen a tornádó belsejébe száguldanak, hogy ott aztán akár 800 méter magasra emelkedve gyűjtsenek adatot a légkörről.

Ez azt jelenti, hogy a tudósok a tornádó több pontját is tudják vizsgálni egyszerre, egy időben, köszönhetően a több szögből való lefedettségnek. Most június 16-ig fogják vizsgálni a keletkező tornádókat, majd legközelebb jövőre ugyanekkor, májustól júniusig fogják ugyanezt elvégezni.

Ismételten a drónok egy olyan használatáról beszélünk, amit emberi erőforrással képtelenek lennének elvégezni a veszélyességi faktor miatt.
4 hozzászólás

Levente

1 éve, 1 hónapja és 16 napja

Mondjuk a jelvesztés elég esélyes.

válasz erre

Bandita

1 éve, 1 hónapja és 16 napja

Ez mekkora menőség! Kipróbálnám én is.

válasz erre

Újfiú

1 éve, 1 hónapja és 17 napja

De sok drón fog oda veszni...

válasz erre

rami89

1 éve, 1 hónapja és 17 napja

Biztonságos megoldás az biztos.

válasz erre