Drónokkal térképeznek fel a németek egy aktív vulkánt

2020. május 25.
8151
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az aktív vulkánok megfigyelése mindig egy borzasztóan nehéz és veszélyes feladatnak bizonyul, ellenben a drónok remek társnak bizonyulnak annak érdekében, hogy a kockázatot a lehető legjobban minimalizálni tudják.

A Német Földtudományi Kutatóközpont tudósai (GFZ) nemrégiben hihetetlenül részletes adatokat fedtek fel egy aktív vulkánról, drónokat használva, hagyományos és hőkamerákkal. A guatemalai Santa Maria vulkánnal kapcsolatos tanulmányuk a Scientific Reports folyóiratban jelent meg.

A kutatók speciális algoritmusokat alkalmaztak, hogy a gyűjtött képeket a vulkán 3D-s modelljébe ágyazzák. A termikus képalkotó kamera adatokat gyűjtött a szerkezet hőmérsékleti modelljének elkészítéséhez. Az adatok segítettek a kutatóknak a vulkán áramlási sebességének, mozgási mintáinak és felületi hőmérsékletének meghatározásában. Ezek a tényezők kulcsfontosságúak a robbanásveszélyes vulkánok veszélyének előrejelzésében.


Fotó: Zorn et al. 2020, Nature - Scientific Reports: DOI 10.1038/s41586-020-2212-1
4 hozzászólás

Repülős

1 hónapja, 2 hete és 2 napja

Ez nagyon menő meló lehet!

válasz erre

Újfiú

1 hónapja, 2 hete és 3 napja

Ha lenne már normális aksiidő, mindenben segíthetnének a drónok, amik veszélyesek. De egyelőre ezek a huszonx perces repidők...

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja, 2 hete és 3 napja

Szuper megoldás, emberéletet nem követel ha baj van.

válasz erre

rami89

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Izgalmas munka lehet!

válasz erre