Hőérzékelős drónokkal számolják meg az Egyesült Királyságban a szürkefóka-kölyköket

2021. november 18.
106.6181
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A hőérzékelőkkel felszerelt drónokat az Egyesült Királyság egyik eddigi legnagyobb, az atlanti szürkefóka-kölyköket vizsgáló felmérésében vetik be, amely a kézi számlálás kevésbé tolakodó, gyorsabb és olcsóbb alternatívája.

Az összeírási műveletek az Anglia északi partjainál, Newcastle és a skót határ között fekvő Farne-szigetek felett zajlanak. A szigeteken él a térség egyik legnagyobb szürkefóka-populációja. A területet bejáró drónok fedélzetén elhelyezett hőérzékelők által a kölykökről készített képek segítségével a kutatók pontosabban meg tudják számolni a szaporodási arányt.

Miután a múlt század elején a vadászat következtében a populáció mindössze 500 egyedre csökkent, a jelenlegi becslések szerint az Egyesült Királyságban 120 ezer szürkefóka él, ami a globális állomány mintegy 40%-át teszi ki. Az előző, 2019-es felmérésük megállapította, hogy a légi jármű használata számos előnnyel jár a manuális erőfeszítésekkel szemben.

A drónokat megelőzően az emberi megfigyelőknek az első kölykök megjelenése után ki kellett jutniuk a távoli szürkefóka-rezervátumokba, majd fizikailag be kellett gázolniuk közéjük, hogy ártalmatlan növényi festékkel jelezzék a kölykök születési időszakát.

Ez és az azt követő megfigyelés nemcsak a kisállatok és szüleik megzavarását igényelte, most viszont a drónok lehetővé teszik a vadvédelmi hatóságok számára, hogy a helyszínek sokkal szélesebb köréhez férjenek hozzá, és sokkal pontosabb számadatokat kapjanak a szürkefóka-kölykökről.
vetik be, amely a kézi számlálás kevésbé tolakodó, gyorsabb és olcsóbb alternatívája.'>
4 hozzászólás

Chuck

2 éve, 7 hónapja és 13 napja

Hát ez aranyos. mosolygó smiley

válasz erre

rami89

2 éve, 7 hónapja és 13 napja

Jajj de cuki! mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 7 hónapja és 14 napja

Jobb mint sétálgatva számolgatni... mosolygó smiley

válasz erre

Bandita

2 éve, 7 hónapja és 14 napja

Ésszerű megoldás!

válasz erre