6 ok, amiért a DJI mezőgazdasági drónok eladásai az egekbe szöknek

2022. július 30.
146.8941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A DJI intelligens mezőgazdasági megoldásokat kínáló részlege, a DJI Agriculture most adott ki egy új iparági jelentést, amely a drónos permetezés legjobb gyakorlataira összpontosít. Az egyik részlet azonban, amely azonnal kitűnik a dokumentumból, az, hogy a DJI mezőgazdasági drónok értékesítése az elmúlt néhány évben valósággal felpörgött.


A mezőgazdasági drónok hatalmas üzletággá váltak a DJI számára. A technológiai óriás 2019 óta minden évben legalább két új precíziós mezőgazdasági drónnal bővíti termékpalettáját, a legújabb élvonalbeli modellek az Agras T40 és T20P. Köztudott, hogy a DJI pilótái csak 2021-ben összesen 66,7 millió hektár mezőgazdasági területet lefedő mezőgazdasági küldetéseket hajtottak végre.

Nemrég pedig a vállalat kiterjesztette az Agras termékcsaládhoz tartozó SmartFarm mobilalkalmazás elérhetőségét az angol, japán és thai nyelvek támogatására - ami a permetező drónok szélesebb körű elterjedését jelzi. Most pedig nézzük a számokat:

6 ok, amiért a DJI mezőgazdasági drónok eladásai az egekbe szöknek - 2. kép

A DJI az Agricultural Drone Industry Insights (2021) jelentésében egyetért azzal, hogy a drónok teljes számát és működési területét tekintve "mennyiségi ugrás" történt; ez annak ellenére történt, hogy az Egyesült Államokban és Európában a szabályok és előírások akadályozzák a növekedést. A vállalat azonban továbbra is bizakodó a jövőt illetően. Itt a DJI:

Hiszünk abban, hogy a legjobb gyakorlatok folyamatos feltárásával a növényvédelem és a növényvédőszer-használat ésszerűbbé válik, és kevésbé terheli majd a környezetet, a mezőgazdasági drónok politikai környezete fokozatosan enyhülni fog, és a mezőgazdasági drónok fejlődésének tere kiszélesedik.


De miért is válnak egyáltalán ilyen népszerűvé a mezőgazdasági drónok? Ennek számos oka van:

1. precíziós permetezés csökkenti a környezetre gyakorolt káros hatásokat

Amikor a növényvédőszeres permetezést drónok végzik, csak azokat a parcellákat célozzák meg, amelyeket le kell permetezni. Ezzel szemben a mezőgazdaságban használt kis merevszárnyúak és helikopterek a permetezés közbeni sebességük és nagy repülési magasságuk miatt komoly permetlé elsodródáshoz vezethetnek.

2. A kezelőt érő kockázat a drónok használatával minimálisra csökken

A hegyvidéki mezőgazdasági műveleteknél a pilótáknak kézzel kell repülniük, és folyamatosan emelkedniük és süllyedniük kell a hatékony permetezés érdekében. Eközben a nagyméretű mezőgazdasági műveletek során sok pilóta küzd azzal, hogy sikeresen kiegyenlítse a repülőgépet, miután a permetezéshez közel repül a talajhoz. Mindkét, a lezuhanás valószínűségét növelő forgatókönyv kiiktatható a mezőgazdasági drónok használata során.

6 ok, amiért a DJI mezőgazdasági drónok eladásai az egekbe szöknek - 3. kép

3. Csökkentett szén-dioxid-kibocsátás és zajszennyezés

A hagyományos repülési platformokkal vagy a benzint zabáló földi traktorokkal ellentétben a mezőgazdasági drónok lítium akkumulátorokat használnak, amelyek tisztább, kibocsátásmentes energiaforrást jelentenek. Emellett ne feledkezzünk meg a helikopterek propellerei által okozott zajszennyezésről sem. Ezek akár 110 decibeles hangot is produkálhatnak, ami másfélszerese annak, amit az emberi szervezet elvisel. A kezelőtől távolabb dolgozó drón azonban nem okozna semmilyen kárt az emberi szervezetben.

4. Segít megmenteni az értékes vizet

A kis kapacitású permetezési technológia használatának köszönhetően a mezőgazdasági drónok a kézi műveletekhez képest hektáronként 44 liter mezőgazdasági vizet takaríthatnak meg. Ha tehát 1 milliárd hektárnyi mezőgazdasági területet permeteznek drónokkal, a mezőgazdasági vízfogyasztás 44 millió tonnával csökkenthető. Ez 79,87 millió lakos által egy év alatt elfogyasztott vízmennyiségnek felel meg.

5. Javítja a növényvédő szerek felhasználási arányát

A mezőgazdasági drónok alkalmazása a növényvédő szerek felhasználási arányának javulását is eredményezte. A jelentésben hivatkozott tanulmány megállapításai szerint: a hagyományos hátizsákos nagykapacitású földi permetezéshez képest a mezőgazdasági drónok használata több mint 10%-kal növelheti a növényvédő szerek felhasználási arányát. Így 1 milliárd hektárnyi művelés 1515 tonna növényvédőszer-pazarlás csökkentésével egyenértékű.

6 ok, amiért a DJI mezőgazdasági drónok eladásai az egekbe szöknek - 4. kép

6. A drónok költséghatékonysága

A hagyományos permetezőgépek beszerzési és fenntartási költségei meglehetősen meredekek lehetnek. A világ legkelendőbb helikoptere, a Single Squirrel AS35, amely 10 méteres szórórúddal rendelkezik, körülbelül 3,6 millió euróba kerül. Ezzel szemben egy mezőgazdasági termelőnek nem kell 25 000 eurónál többet kiadnia egy mezőgazdasági drónért. A mezőgazdasági drónok javítása és karbantartása is viszonylag egyszerű. Míg a nagy fogyasztású alkatrészek, például a lapátok cseréjét a kezelő is elvégezheti, az összetettebb javításokat az erre a célra létrehozott szervizközpontok is elvégezhetik.

Ezek alapján teljes mértékben egyszerű belátni, hogy miért növekszik a mezőgazdasági drónok elterjedtsége a világ számos részén.
5 hozzászólás

Ronalddo

1 éve, 9 hónapja és 18 napja

Szerintem ezt az ágazatot végül nem ők nyerik meg.

válasz erre

Újfiú

1 éve, 9 hónapja és 18 napja

Nem hittem volna hogy itt is ilyen erős piaci szereplők. meglepett smiley

válasz erre

Repülős

1 éve, 9 hónapja és 18 napja

Az fog nyerni ebben a versenyben, aki a legjobb szoftvert gyártja majd. Szerintem az nem a DJI.

válasz erre

Levente

1 éve, 9 hónapja és 19 napja

Ez a jövő. Egyre több gazda nyitott az ilyenre.

válasz erre

Chuck

1 éve, 9 hónapja és 19 napja

Szerintem meg a kokurencia fog nagyot menni, akik valamivel alattuk vannak árban, tudásban meg kb egy szinten.

válasz erre