A magyar dróntörvények és Trump utolsó csapása - ezek voltak az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei!

2021. február 06.
92.4091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Mostanában kicsit hanyagoltunk az összefoglaló cikkeinket, ami egészen egyszerűen annak a prózai oknak köszönhető, hogy számos egyéb témában jelentettünk meg anyagokat. Most azonban úgy határoztunk, hogy visszatérünk a tavalyi év során bevezetett tematikánkhoz, miszerint havonta egyszer publikálunk egy, az adott hónap legfontosabb híreit rivaldafénybe helyező írást. Íme az elmúlt egy hónap merítése!


A magyar dróntörvények helyzete

Mostanában sorozatban kapja az egyébként is problémás magyar dróntörvény-csomag a gyomrosokat. Igaz, érkezett az elmúlt hónapban jó hír is, viszont továbbra is ott tartunk, hogy Magyarországon drónozni a vadnyugati életérzéssel ér fel, lévén bár ingyenes lett az eseti légkérelem kis hazánkban, de továbbra is ott tartunk, hogy előre kell szerveznünk repüléseket, és még mindig nem instant alapon működik.

Magyar dróntörvények, a la vadnyugat

Magyar dróntörvények, a la vadnyugat


Pont a napokban jöttek a további részletek, miszerint például az eseti légtérkérelem immáron hét napra szól, míg különleges eseteknél ez kibővül 30 napra. Eseti légtérkérelem nem jelölhető ki szabadidős repülésre, ami megint csak egy hatalmas saller. Ezek az intézkedések február 10-étől lépnek életbe, érdemes sasolni addig is a már megjelent információkat!

Parrot-hírek: eladások és a francia hadsereggel kötött szerződés

Egy korszak lezárul a Parrot számára, ugyanakkor egy másik ajtó megnyílik a francia brigád előtt. Egyrészt bejelentették, hogy eladják a MicaSense-t, azaz a vállalat égisze alá tartozó drónszenzoros céget. Az oka ennek nem más, mint hogy a Parrot a 3D térképezésre, az ellenőrzésre, illetve a védelmi, biztonsági és kormányzati szektorra fókuszál inkább, magyarán már nincs szükségük erre a divízióra. 23 millió dollárért adják el a MicaSense-t.

Az ANAFI USA platformot viszont át kell majd nevezni, ha Franciaországban is használni akarják

Az ANAFI USA platformot viszont át kell majd nevezni, ha Franciaországban is használni akarják


Igen ám, viszont más területen egy totál új kalandba kezd a Parrot, ugyanis az egykoron még a hobbidrónok terén nagyot gurító társaságot választották ki arra, hogy a francia hadsereg beszállítója legyen. Erre tökéletes az ANAFI USA platformjuk, amit Amerikában már alkalmaznak, viszont nyilván ebben az esetben át kell nevezni. ANAFI FRE a láthatáron?!

Az FAA első engedélye az autonóm repülésre

Példátlan dolog történt Amerikában, ugyanis a szövetségi légügyi hatóság engedélyt adott a legelső autonóm módon végzett repülésre. Az American Robotics részesedett ebben a megtiszteltetésben, akiknek a "drone-in-a-box" megoldása kapta meg a szükséges "áment", így ők a továbbiakban totálisan automatikus módon üzemeltethetik a készüléküket, ami egy óriási mérföldkőnek tekinthető.

Óriási pillanat a drónipar számára!

Óriási pillanat a drónipar számára!


A Drone-in-a-Box megoldás alapvetése, hogy egy házként, ha úgy tetszik bázisként funkcionáló dobozból indul meg a készülék, amelyből megindulva elvégzi az adott feladatot a drónt, ezt követően pedig visszatér a masinéria a kezdőpontra, és automatikusan töltés alá helyezi magát.

Trump aláírta a DJI kitiltását célzó törvényt

Megosztja az embereket, hogy immáron nem Donald Trump ül a Fehér Ház elnöki székében, ugyanis a helyét hivatalosan is átvette Joe Biden megválasztott első ember, azonban Trump nem nyugodott a végnapjaiban sem - odasújtott a kínai drónoknak. Emberünk ugyanis aláírta azt a törvényt, ami felgyorsítja a kínai drónok kitiltását, ezzel egyetemben a DJI is masszív veszélybe került.

Még azért sikerült lekevernie egy pofont mindenkinek a végnapjaiban

Még azért sikerült lekevernie egy pofont mindenkinek a végnapjaiban


A végrehajtási rendelet elvárja az amerikai cégektől, hogy elsőbbséget élvezzen a kínai drónok kiiktatása az adott vállalat szolgáltatásából. Más országok dróónjaia is kapják az ívet ezáltal, de mégis a DJI az egyik, amely a leginkább elterjedt az USA cégei között, így hatalmas gyomros ez számukra. A Biden Adminisztráció még visszakozhat az egész döntéstől!

Bemutatkozott az Autel új drónos felhozatala: íme az Evo 2 RTK és a Dragonfish!

Régóta pletykálták már az Autel kapcsán, hogy miféle drónokkal hozakodnak elő, és a mostani CES 2021 expón meg is történt a nagy premier. Az idejekorán napvilágra juttatott leakek nem hazudtak, konkrétan minden úgy zajlott le, ahogyan azt a szivárogtatók "megjövendölték", miszerint lerántották a leplet az Evo 2 RTK munkásdrónról, valamint a Dragonfishről.

Az úgynevezett Dragonfish drón

Az úgynevezett Dragonfish drón


Utóbbi egyébként roppant mód izgalmas, mivelhogy 120 perces repülési idővel rendelkező készülékről van szó, amely 108 km/h-s sebességgel tud haladni, illetve még szélben is tartja az 50 km/h-t. A videójel átvitele közel 30 kilométerre működik, az egész kütyü pedig nagyjából 8 kilogrammot nyom. Ebből egyébként másfél kilogramm csak és kizárólag a teherbírásnak van szentelve.

Külföldön már lehet fogadni a drónos versenyekre

Egy pillanatra tegyük félre a "fogadás és a szerencsejáték rossz!" mondatot, és ehelyett koncentráljunk arra, hogy mekkorát lépett előre a drónos versenyzés. Történt ugyanis, hogy külföldön engedélyezték a fogadásokat a drónversenyekre, amivel már egy fokkal komolyabb ligába lép ezen szegmens. Nyugat-Virginiában, New Hampshire-ben, Tennessee-ben, Coloradoban és New Jersey-ben került bevezetésre a lehetőség, legalábbis egyelőre.

Ha nem az etikai kérdést feszegetjük, akkor ez igencsak egy nagy mérföldkőnek tekinthető!

Ha nem az etikai kérdést feszegetjük, akkor ez igencsak egy nagy mérföldkőnek tekinthető!


Nagyon fontos, hogy a Dronerz magazin szerkesztősége elhatárolódik a fogadások és a szerencsejáték világától, itt szimplán abból a szempontból tekinthetünk pozitív tényként erre a mozzanatra, hogy így még jobban terjed a drónos versenyzések híre. Az már más kérdés, hogy milyen módon terjed a híre, de egy biztos: terjed.

Az önvezető autók szegmensében is kipróbálhatja magát a DJI

Egyelőre semmi nem biztos, de felmerült a pletyka, hogy a DJI az önvezető autók területén is kipróbálja magát. Azok után, hogy egyre több és több szegmensben tesznek kísérletet, simán el tudjuk képzelni, hogy igaznak bizonyul az az információ, hogy az önvezető autókban is megmeríti a lábát a kínai társaság. Belsős forrásokra hivatkozva hozták le a hírt, de hivatalos bejelentés egyelőre még nem volt.

A robotok és a többi újdonság után miért ne?

A robotok és a többi újdonság után miért ne?


A terv az a DJI részéről, hogy vezetősegítő technológiát, például LIDAR szenzorokat adjanak el más cégeknek, amelyek az önvezető autók kulcsfontosságú alkatrészei, és az önálló vezetési funkciókhoz is különféle megoldásokat kínálnának.

Ezek lennének hát az elmúlt hónap legfontosabb drónos hírei szerintünk, azonban ne feledjétek, havonta egyszer jelentkezünk egy ugyanilyen összefoglaló cikkel. Ettől függetlenül javasoljuk, hogy napi szinten kövessétek magazinunkat, amennyiben naprakészek szeretnétek lenni a drónvilág legfrissebb fejleményei kapcsán!
5 hozzászólás

zender

3 éve, 5 hónapja és 17 napja

DJI autó azért ütne. mosolygó smiley

válasz erre

Repülős

3 éve, 5 hónapja és 18 napja

Király összefoglaló!

válasz erre

Bandita

3 éve, 5 hónapja és 18 napja

Ez a Dragonfish nagyon komoly cucc lesz.

válasz erre

Levente

3 éve, 5 hónapja és 19 napja

DJI autóra nagyon kíváncsi leszek. Legfőképp arra hogy tényleg lesz-e!

válasz erre

Újfiú

3 éve, 5 hónapja és 19 napja

Mozgalmas hónap van mögöttünk pedig nincs is szezon. mosolygó smiley

válasz erre