Így üzemeltetnek drónok segítségével Thaiföldön egy úszó napelemfarmot

2022. augusztus 20.
261.5781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Thaiföldön van egy úszó naperőműpark, amelyet nagyrészt drónok segítségével valósítottak meg. A napelempark a Thaiföld délkeleti részén, a laoszi határ közelében lévő Sirindhorn-gát medencéjén található, ahol a Lam Dom Noi folyót duzzasztják, és a régió legnagyobb vízforrása.


A thaiföldi kormány még 2021-ben határozta el azt a törekvést, hogy megvalósítson egy nagy tervet, miszerint a gát területe a régió számára is óriási energiaforrássá váljon. Thaiföld ugyanis 34 millió dollárt költött arra, hogy úszó napelemeket telepítsen a víz felszínére.

Míg maga a víztározó és a gát már régóta táplálja a Sirindhorn vízerőművet - amelynek beépített kapacitása 3 darab, egyenként 12 000 kilowattos egység és éves energiatermelése 90 GWh -, az úszó napelemek 45 MW-ra növelték ezt a teljesítményt.

Így üzemeltetnek drónok segítségével Thaiföldön egy úszó napelemfarmot - 2. kép

Ennyi energiához azonban egy hatalmas napelemfarmra van szükség - ez pedig esetünkben 250 hektár, ami a világ egyik legnagyobb úszó napelemfarmjává teszi az említett építményt. Az úszó napelemfarm hét, bójákon úszó részből áll, amelyek együttesen körülbelül 70 focipálya méretűek.

Mivel a panelek 350 méterre vannak a legközelebbi partvonaltól, a parttól ilyen messze lévő terület ellenőrzése nem éppen a legkönnyebb feladat - és itt jönnek a képbe a drónok. A Thaiföldi Villamosenergia-termelő Hatóság (EGAT) most fejezett be egy nagyrészt sikeres proof-of-concept projektet a thaiföldi Top Engineering Corporation dróntanácsadó és berendezés-szolgáltató, valamint a Percepto autonóm ellenőrző céggel partnerségben, amely drónokat használ az úszó naperőmű park felügyeletére.

A drónok a panelek és más berendezések autonóm, rutinszerű ellenőrzését végzik. Ha rendellenességeket észlelnek, embereket riaszthatnak a javításhoz - elméletileg így megtörténhet a problémák korai felismerése, mielőtt azok nagyobb súlyúvá válnának.

Így üzemeltetnek drónok segítségével Thaiföldön egy úszó napelemfarmot - 3. kép

A drónok az alállomásoktól kezdve a transzformátorokon át az úszó kerítésekig és a napelemekes konzolokig (ezek tartják a panelt a víz felett) mindent megnéznek. Ezzel szemben a berendezések drónok nélküli ellenőrzése és karbantartása nehézkes lenne.

Ugyanis ellenkező esetben az ellenőrző személyzetnek hajóval kellene megközelítenie a panelt, hogy kézzel átnézze azokat. Zavaros időjárási helyzet esetén a hajóval való kijutás sokszor egyáltalán nem lenne lehetséges. A drónok a rendszeres üzemeltetési és karbantartási jelentések készítése céljából történő repülésen túl a panelek helyének feltérképezésére is képesek lesznek.

Ha már a zord időjárásról beszélünk, a drónok ezt is képesek elviselni Thaiföld erősen trópusi éghajlatát (Thaiföld déli részein különösen sok eső esik). 2021 végén a Percepto drónrendszere átment a szigorú, 5. szintű hurrikán-teszteken, amelyeken akár a 250 kilométer/órás szélsebességnek is ellenállt.


Így üzemeltetnek drónok segítségével Thaiföldön egy úszó napelemfarmot - 4. kép

A 34 millió dolláros úszó napelemfarm-projekt csak egy része az ország azon törekvésének, hogy 2050-re szén-dioxid-semleges állapotot érjen el. És itt egy érdekes tény: az úszó napelemek talán jobbak, mint a szárazföldiek. Ugyanis a napelemek vízfelszínre helyezése segít csökkenteni azok hőterhelését, ami az EGAT állítása szerint 10-15 százalékkal hatékonyabbá teszi őket, mint a szárazföldre telepített napelemeket. Emellett a gáton a vízpárolgás is csökken, mintegy 460 000 m3/évre.

Egyre több helyen találhatók meg a drónok, ez a felhasználás is egy a legérdekesebbek közül.
5 hozzászólás

Ronalddo

1 éve, 8 hónapja és 23 napja

Nagyon nagy ötlet!

válasz erre

Repülős

1 éve, 8 hónapja és 24 napja

De kemény ez a megvalósítás! meglepett smiley

válasz erre

Újfiú

1 éve, 8 hónapja és 25 napja

Milyen durva cucc ez! meglepett smiley

válasz erre

Chuck

1 éve, 8 hónapja és 25 napja

Ésszerű megoldás!

válasz erre

Bandita

1 éve, 8 hónapja és 25 napja

Ez rohadt menő! meglepett smiley

válasz erre