Ezért fontos Amerikában naplózni a drónrepüléseket

2022. július 09.
64.3181
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Amerikában a repülési naplók, avagy az úgynevezett "Logbookok" már régóta nélkülözhetetlen eszközei a pilótáknak az idő és a képzés rögzítéséhez. Két célt szolgál: a jövőbeni bizonyítványok és jogosítások megszerzéséhez, valamint a naprakészség fenntartásához, hogy a szabályozó hatóságoknak megfeleljen. És bár a drónpilótázás kicsit (oké, nagyon is) más, mint a pilótás repülés, mégis érdemes drónnaplót vezetni - nem úgy, mint a hagyományos pilótáknak.


Bár alapvetően mostani cikkünk nem a magyar pilótákhoz szól, de sokkal inkább érdekességként osztjuk meg veletek az alábbiakba. Mondhatnánk úgy is, hogy most egy kicsit betekintünk a tengerentúli kulisszákra, úgyhogy gyertek velünk erre az utazásra!

Kötelesek-e az amerikai drónpilóták repülési naplót vezetni? A Part 107 szabályozás szerint repülő pilótáknak nem kötelező naplót vezetniük, de kellene - sőt, az FAA ajánlja is. Az FAA 107.7. része szerint:

A távirányítású pilóta, a tulajdonos vagy a pilóta nélküli kis légi járműrendszer repülésirányítását kezelő személy köteles kérésre az ügyintéző rendelkezésére bocsátani... Minden egyéb dokumentumot, nyilvántartást vagy jelentést, amelyet e fejezet szabályai szerint vezetni kell.


Itt van, mit jelent ez a jogi szó emberi nyelven: az FAA kérheti, hogy dokumentációt nyújtson be a pilóta bármilyen körülményekről, például arról, hogy hol repült, mennyi ideig repült, ki üzemeltette a drónt, illetve ki volt a távvezérlő pilóta (ha más volt). A pilóta által vezetett napló pedig remek módja annak, hogy ezt a dokumentációt folyamatosan vezesse.

De a Section 333 szerinti mentesség alapján repülő pilóták számára - ez az, amit a drónpilóták használtak a drónok kereskedelmi célú üzemeltetésére 2014 és 2016 között -, vagy akik az FAA COA alapján repülnek, ez valójában törvényi követelmény.

Az Egyesült Államokon kívüli országokban való repülés saját szabályokkal jár, ezért repülés előtt ellenőrizni kell a helyi szabályokat. Sőt, egyes országokban kézzel írott repülési naplót kell vezetni a repülésről - ezért kell odafigyelni az egyes kormányzati szabályokra.

Mindezek mellett a hagyományos, pilóta által vezetett repülőgépek pilótáinak naplót kell vezetniük, és ezeket a naplókat egy bizonyos módon kell kitölteniük a megfelelőség fenntartása érdekében.

Ezért fontos Amerikában naplózni a drónrepüléseket - 2. kép

4 ok, amiért érdemes drónnaplót vezetni: rengeteg oka van annak, hogy naplót vezessen a pilóta. És ezek közül soknak pénzügyi ösztönzője is van - segít pénzt megtakarítani, vagy több pénzt keresni. Íme néhány ok, amiért pénzügyileg okos dolog drónnaplót vezetni:

Munkahelyekre való felvétel: ha drónpilótaként pályázik a pilóta az állásra, a leendő munkáltatók bizonyítékot és dokumentációt akarnak a tapasztalatáról. Fellépések felvétele: ha szabadúszó drónpilóta vagy, a naplóval könnyen bizonyíthatod az ügyfeleknek, hogy mennyi tapasztalatod van.

Alacsonyabb drónbiztosítási díjakra való jogosultság: Néhány drónbiztosító társaság az Önre jellemző tényezők, többek között a tapasztalati szint alapján határozza meg a díjszabását.

Egy biztosítótársaság jellemzően nagyobb valószínűséggel kínál alacsonyabb díjat annak, akinek rengeteg repülési tapasztalata van, vagy aki folyamatosan hasonló útvonalakat repül ugyanazon a területen. Ezt a biztosítók számára könnyen bebizonyíthatja a repülési napló.

A mentességek jóváhagyása: Ha valaha is kérelmeznie kell a 107. rész szerinti mentességet (ami elengedhetetlen az egyébként illegális helyzetekben, például éjszaka vagy emberek felett történő repüléshez), szinte mindig szüksége lesz egy naplóra a korábbi repülésekről, hogy a jövőbeni repülésekre vonatkozó mentességet jóváhagyják.

Ezért fontos Amerikában naplózni a drónrepüléseket - 3. kép

Az FAA adja ki az ilyen mentességek jóváhagyását - és rengeteg papírmunkát követelnek meg hozzá. A naplók egy egyszerű papírmunkát jelentenek. Mi kerül valójában egy drónnaplóba? Oké, tehát meggyőzték a pilótát, hogy vezessen drónnaplót. De hogyan néz ki egy drónnapló, és milyen tartalom kerüljön bele?

Nincs egyértelmű szabály arra vonatkozóan, hogy mi mindennek kell bekerülnie egy drónnaplóba, de meg kell fontolni a dokumentálást. A repülés dátuma és időpontja: figyelembe kell venni a napszakok közötti különbségeket (pl. a nyáron este 6 órakor végzett repülés másképp nézhet ki, mint a télen este 6 órakor végzett repülés).

A repülés hossza: feltétlenül meg kell adni a repüléssel, lebegéssel és felszállással/leszállással töltött időt, mivel az itt mutatkozó különbségek befolyásolhatják az akkumulátor élettartamát és a repülési időt.

A repülés helye: jegyezze fel, hogy ellenőrzött légtérben repült-e (és ha igen, jegyezze fel a dokumentációt, például a LAANC jóváhagyásokat), volt-e a közelben TFR vagy a repülést befolyásoló TFR stb.

Információk a repült repülőgépekről: Jegyezze fel az esetleges rendellenes körülményeket, mint például az üzembe helyezés, az akkumulátor élettartama, a szükséges cserealkatrészek stb.

Nézd nagyban ezt a videót!
Dokumentálnia kell a pilótának, hogy hány repülést hajtott végre az adott légi járművel. Ha a drón hasznos terhet szállított, fel kell jegyeznie a pilótának, hogy mit szállított, és a részleteket, például a súlyt.

Információk a pilótáról: ha rajtad kívül valaki más repült, jegyezd fel a repülési éveit, nevét, jogosítványának adatait. A repülés körülményei: dokumentálni kell az időjárást, a fényviszonyokat, a közelben tartózkodó embereket stb. Keményen esett az eső, vagy csak enyhe köd volt? Szellő fújt, vagy a repülés erős szélben történt?

A papír előnyösebb lehet a digitálisnál. Nem kell naplózással foglalkozni, nem kell akkumulátorokat tölteni, nem kell aggódni, hogy ellopják az adatplat, nem kell aggódni, hogy nincs mobilkapcsolat stb. Ráadásul a kézzel történő írást hatékonyabbnak találhatják egyesek, mint a gépelést.
5 hozzászólás

Chuck

2 éve, 1 hónapja és 5 napja

Végülis van benne logika egyébként, de rohadt macerás azért. Hobbiszférában mindenképp.

válasz erre

Bandita

2 éve, 1 hónapja és 5 napja

Nálunk senki nem töltögetne semmit. röhögő smiley

válasz erre

Repülős

2 éve, 1 hónapja és 6 napja

Kemény hogy befoolyással van a melóra! meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 1 hónapja és 6 napja

Tök érdekes anyag, nem is gondoltam hogy ott ilyesmi is van. Nálunk marad az app, ami talán jobb is, de gondolom az ott is van.

válasz erre

Levente

2 éve, 1 hónapja és 6 napja

Hmmm visszatér a papír alapú nyilvántartás? meglepett smiley Durva lenne. mosolygó smiley

válasz erre