Három mód, ahogyan a Skydio uralni akarja a kereskedelmi drónos piacot

2022. július 23.
151.4871
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Amikor a Skydio évekkel ezelőtt először került a nyilvánosság elé, elsősorban az akciókamerás közösséget szólította meg. A zseniális, "törésbiztos" drón érzékelői segítségével fák között és hidak alatt is képes volt navigálni, és tökéletes eszköznek ígérkezett az olyan akciósportok filmezéséhez, mint a lesiklás vagy a hegyi kerékpározás. Manapság azonban a Skydio vállalati drónjai kerülnek reflektorfénybe.


A Skydio fogyasztói és fotózás iránt érdeklődő vásárlói minden bizonnyal a vállalat kulcsfontosságú célközönsége, és a Skydio 2 drónja különösen a DJI drónjainak népszerű, amerikai gyártású alternatívája.

Az utóbbi időben azonban a Skydio vállalati drónok népszerűsége megnőtt, főként az olyan termékeknek köszönhetően, mint a Skydio X2, amelyet 2021 tavaszán kezdtek el szállítani, és olyan funkciókkal egészítettek ki, mint a kettős szín/termikus érzékelők, amelyeket kifejezetten a védelmi, közszféra és a vállalati ügyfelek számára terveztek.

És a Skydio (és néhány kulcsfontosságú vállalati ügyfél) három fontos bejelentése idén nyáron arra utal, hogy a vállalat nagyobb mértékben fektet be a dolgok kereskedelmi oldalára. Tehát ezzel együtt itt van három jelentős frissítés idén nyáron a Skydio vállalati drónoktól:

1. A Dominion Energy megkapta a Skydio drónok használatára vonatkozó felmentést

A Dominion Energy, amely az Egyesült Államok 13 államában mintegy 7 millió ügyfélnek szolgáltat energiát és földgázt, júliusban bejelentette, hogy megkapta a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyét arra, hogy drónokkal a látóhatáron túl (BVLOS) repülhessen több mint 40 millió energiatermelő létesítmény ellenőrzése céljából hét államban (Connecticut, Georgia, Indiana, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Virginia és Nyugat-Virginia), ahol működik.

Három mód, ahogyan a Skydio uralni akarja a kereskedelmi drónos piacot - 2. kép

A jóváhagyás a Skydio szabályozási csapatával partnerségben kapott mentesség az FAA BEYOND program keretében, pontosabban a Virginia Tech Mid-Atlantic Aviation Partnership (MAAP) által vezetett virginiai csapattal közösen.

Ennek segítségével az egyéni üzemeltetők, például az üzemmérnökök képesek lesznek drónokat vezetni a látóhatáron kívül, anélkül, hogy további személyzet tagja vagy a személyzet által vezetett légi járművek észlelésére szolgáló technológia alkalmazása lenne kötelező.

A Dominion Energy már 2014-ben is használt drónokat, jóval azelőtt, hogy a Skydio nevet a drónipar megismerte volna. Napjainkban a Skydio X2-t használja a Skydio Autonomy-val, egy fejlett AI-alapú autonóm repülési motorral párosítva.

2. A Skydio a vezeték nélküli élő közvetítéshez integrálhatóvá teszi az Axon rendszerrel

2022 májusának végén az Axon és a Skydio bejelentette, hogy a Skydio drónokat használó és az Axon Respondot, az Axon valós idejű műveleti platformját használó közbiztonsági ügynökségek mostantól hozzáférhetnek a drónok élő közvetítéséhez - elméletileg átfogóbb képet nyújtva az eseményekről.

Három mód, ahogyan a Skydio uralni akarja a kereskedelmi drónos piacot - 3. kép

Az Axon egy olyan vállalat, amely a közbiztonságra összpontosító termékeket épít, amelyek közül a legismertebb a Taser. Az év elején pedig a Scottsdale-i (Arizonában) székhelyű vállalat a Skydio autonóm drónjait kezdte el kínálni a bűnüldöző és katasztrófaelhárítóknak az Axon Air nevű pilóta nélküli repülőgép-programján keresztül.

Ez a legújabb hír erre a partnerségre épül azzal, hogy mostantól integrációt kínál az Axon Respond rendszerrel. Ez lehetővé teszi a parancsnoki személyzet és a segélyhívó diszpécserek számára, hogy az Axon testben hordott és autóba épített kamerák élő közvetítési képességeit kombinálják a Skydio drónok légi perspektívájával - mindezt ugyanazon a hálózaton belül.

Emellett a Skydio drón által rögzített képek a megfelelő testkamerás videókkal együtt az Axon digitális bizonyítékkezelő platformjában, az Axon Evidence-ben is elérhetőek lesznek, ahol biztonságosan és hatékonyan kezelhetők és megoszthatók, mint bármely más digitális eszköz az Axon Evidence-ben.

Az Axon utalt arra is, hogy még ebben az évben új technológia érkezik, amely lehetővé teszi az ügynökségek számára, hogy a DroneSense által működtetett Axon Air-en keresztül egyszerűen kezeljék drónprogramjaikat átfogó programkezelő platformmal, beleértve a pilótákat, repülési naplókat, adatokat és hardvereket, és az ilyen automatizált nyilvántartás megkönnyíti az elszámoltathatóság és átláthatóság biztosítását az egész szervezeten belül.

3. A Skydio nyílt forráskódúvá válik

A nem DJI-drónok több mint fele nyílt forráskódú, és ehhez a Skydio is hozzáadható. A Skydio saját fejlesztésű, SymForce nevű, a drónjaik algoritmikus kódjának megírására szolgáló keretrendszere idén nyílt forráskódúvá vált.

Három mód, ahogyan a Skydio uralni akarja a kereskedelmi drónos piacot - 4. kép

A nyílt forráskódú drón olyan drónt jelent, amely szabad felhasználású licenc alapján működik, és amelyen a fejlesztők nyíltan és nyilvánosan dolgoznak. Ahelyett, hogy egy vállalat saját technológiát és szoftvert építene, amelyet megtart magának, a vállalatok dönthetnek úgy, hogy hozzájárulnak a nyílt forráskódú technológiához.

Cserébe mások is építhetnek rá, és fejleszthetik a technológiájukat - ez gyakran minden fél számára előnyös. A Skydio lépése pedig a kaliforniai székhelyű dróngyártó vállalat számára is nyereség lehet.

"Egyszerűen fogalmazva, (a Skydio mérnökei) megtanulták, hogy a robotokat működtető kód írása összetett kihívás" - olvasható a Skydio blogbejegyzésében.

Az alkalmazott algoritmusoknak nagyon magas teljesítményszintnek kell megfelelniük ahhoz, hogy valóban szállítani és gyártásban használni lehessen őket, ami jellemzően lassabb iterációs ciklushoz vezet, ami a kutatás és a szoftverfejlesztés terén elkötelezett szakértelmet igényel (azaz elkötelezett erőforrásokat, időt és pénzt).

Elengedhetetlen volt, hogy képesek legyenek javítani ezen a cikluson, hogy a drónjaikat okosabbá és gyorsabbá tegyék, ezért kifejlesztették a SymForce-ot - egy keretrendszert a kód írására szimbolikus számítás és kódgenerálás segítségével.
5 hozzászólás

Levente

2 hónapja, 6 napja

Hát ezekkel a tervekkel azóta nem haladtak túl sokat.

válasz erre

Bandita

1 éve, 3 hónapja és 7 napja

Amilyen bénázást művel a DJI meg az Autel, még van is rá esélyük...

válasz erre

Újfiú

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Én már annak is örülnék ha lennének itthon..

válasz erre

Chuck

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Erre a nyílt forráskódra azért kiváncsi leszek

válasz erre

Repülős

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Mondjuk az első lépés az kéne legyen, hogy kilépnek az EU piacra is..

válasz erre