Így változtatta meg a régészetet a drónipar!

2022. május 14.
120.0181
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb fejlesztése a drónok használata régészeti felmérésekhez. A pilóta nélküli segítségével a régészek nagyobb területet tudnak bejárni, mint gyalogosan, és - mivel minden szögből tudnak képeket készíteni - az adatok pontosak és átfogóak. 2018-ban a National Trust for Scotland drónokat fogadott be a régészet dokumentálására egy sor távoli skót szigeten, egy fix szárnyú drónt használva, amely öt nap alatt 400 km-t repült, majd 4000 ultranagy felbontású fotót és 420 millió adatpontot készített, ami rekordgyorsasággal gyűjtöttnek tekinthető hatalmas adathalmaz.


A drónok előtt az ehhez hasonló projektek a költséges és időigényes hagyományos légi fényképezési módszerekre vagy földi műveletekre támaszkodtak. Egy helikopter bérlése óránként több ezer dollárba kerülhet. Eközben a drónok sokkal közelebb tudnak repülni a talajhoz, részletesebb képeket és pontosabb 3D modelleket generálva.

A drónok lehetővé tették a régészek és történészek számára, hogy minden eddiginél gyorsabban gyűjtsenek adatokat (általában a földmunkák felmérési ideje 2-3 hétről 1-4 napra csökkenthető). A drónokat ma már többek között a következő feladatokra használják a régészetben:

Új felfedezések dokumentálása és rögzítése, segítségnyújtás a jövőbeli ásatási helyszínek tervezésében az ősi lelőhelyeken természeti katasztrófák vagy emberi tevékenység következtében keletkezett károk felmérése. Emellett az illegális ásatások és a leletek fosztogatásának megfigyelése kapcsán is használják.

Így változtatta meg a régészetet a drónipar! - 2. kép

Továbbá fontos a segítségnyújtás az ősi lelőhelyek digitális rekonstrukciójában, valamint 2019 óta a Skykam, egy edinburgh-i székhelyű drónszolgáltató drónokat üzemeltet, amelyekkel pontos 3D modelleket állítanak elő skóciai történelmi nevezetességekről, többek között a Glamis Castle-ről, a Red Castle-ről és Caterthunsról.

A vállalkozás arzenáljában hat drón található, köztük egy DJI Matric 300 RTK. A régészetben jellemzően vagy fotogrammetriai vagy Lidar-módszereket használnak a helyszínek elemzésére. A drónok előtt a régészeti térképezéshez időigényes földi megfigyelésekre, rossz minőségű műholdképekre vagy drága helikopteres fotózásra volt szükség.

A drónokkal a 3D modellek vagy sík térképek készítése szisztematikusan és hatékonyan elvégezhető fotogrammetriával. A Skykam jellemzően egy DJI Mavic 2 Pro-t használ a fotogrammetriai munkákhoz, a legtöbb ingatlan átrepülése 5-10 percet vesz igénybe.

Onnan a Pix4D szoftver köti össze az egészet. Bár a fotogrammetria 2,9 cm-es pontosságot állít az eredeti objektumhoz képest, a régészeti kutatásoknál ennél nagyobb pontosságra is szükség lehet.

Így változtatta meg a régészetet a drónipar! - 3. kép

A Lidar egy olyan földmérési technológia, amely lézerrel méri a távolságokat, és egy területről ipari szintű pontos térképek és modellek készítésére szolgál, amelyek pontossága jobb, mint a fotogrammetriáé. Ezt a módszert az egyik legpontosabb felmérési módszernek tartják. Előnyei közé tartozik a régészek számára:

Nagyfokú részletesség biztosítása.
3D modellek létrehozása.
A lidar drón vezetése nem igényel további pilótaismereteket vagy engedélyt .a szokásos drónvezetésen túl, bár magának a lidarnak a megértése kritikus fontosságú.
A Lidart nem befolyásolják az időjárási körülmények, például a felhőzet és a változó fényviszonyok, amelyek mindkettő jelentősen akadályozhatják a fotogrammetriával végzett légi adatgyűjtést.
Segítségével egy adott terület legapróbb jellemzői is feltérképezhetők (A felmérők például akár a lombozatot és a fákat is eltávolíthatják a modellekből, hogy tisztán lássák, mi van alatta).

A lidar-térképezés azonban jóval drágább, mint a normál drónos felmérés. Az olyan Lidar drónok, mint a DJI Matrice 300 RTK lidar kamerával 35 000 dollárba, azaz kb. 13 millió forintba kerülnek (bár a Lidar érzékelő költségei típustól és minőségtől függően változnak).

2019-ben a Crow Canyon Régészeti Központ kutatói feltérképeztek egy ősi lelőhelyet Dél-Colorado-ban, hogy ultra-nagy felbontású tájmodellt hozzanak létre. Mivel a lelőhely nehéz terepen, többek között egy alattomos kanyonban helyezkedett el, a kutatók Lidarral felszerelt drónokat használtak.

Így változtatta meg a régészetet a drónipar! - 4. kép

A felmérés során közel 3,2 milliárd adatpontot rögzítettek a LidarViewer Pro segítségével egy olyan eljárás során, amely digitálisan eltávolította szinte az összes növényzetet, így a régészek részletesebben vizsgálhatták a szerkezeteket.

Ez a felmérési megközelítés bemutatta, hogy az eszköz hogyan használható a dokumentálatlan lelőhelyek példátlan pontosságú rögzítésére - mondta Mark D. Varien, a Crow Canyon Régészeti Központ Kutatóintézetének ügyvezető alelnöke. Megszüntette a fáradságos földi felmérés szükségességét, és az ilyen részletes eredmények gyorsasága lenyűgöző. Ez felgyorsította a megértésüket.

Az eredmények azt mutatják, hogy a pueblo sokkal kiterjedtebb volt, mint azt korábban gondolták. Most már képesek a jövőbeni munkát egy kis, véges területre összpontosítani - az újonnan talált kivák részletesebb tanulmányozására.

Emellett a drónok segítségével a szakértők felmérhetik a történelmi építmények, köztük a várak, templomok és piramisok károsodását vagy romlását, ami kulcsfontosságú a megőrzés és helyreállítás legjobb lépéseinek meghatározásához.

Így változtatta meg a régészetet a drónipar! - 5. kép

A Getty Conservation Institute (GCI) például drónokkal figyelte a szíriai Palmyra ősi városának állapotát, és olyan képeket készített, amelyekből 3D-s modellek készültek, amelyeket az irányítás, a megőrzés és a kutatás során használtak fel - segítve ezzel az ősi város megőrzésének tervezését.

Egy építmény állapotának értékelésével a régészek és történészek meghatározhatják a legjobb megőrzési intézkedéseket. A Vörös Vár körüli Skycam repülés esetében a régészek megtudták, hogy a helyszínen az eredetileg gondoltnál lényegesen több homokkő eróziója volt. Ebben az esetben a műemlékvédők elkeríthetik ezt a területet, miközben a jövőbeli helyreállítást tervezik.

A dróntechnológiát a régészek körében is gyorsan terjed a technológia. Az ősi lelőhelyek feltérképezésétől kezdve a 3D modellek készítéséig a drónok használata a régészeti felmérésekben nélkülözhetetlen eszköznek bizonyult az elveszett kincsek vagy építmények feltárásában, illetve a már ismertek megőrzésében.
5 hozzászólás

Direktor

2 éve, 1 hónapja és 2 napja

Hát ezen a részén még sosem gondolkodtam! meglepett smiley mosolygó smiley

válasz erre

Bandita

2 éve, 1 hónapja és 5 napja

Mindenhol óriási segítség, hihetetlen de tényleg minden egyes területen az életünkben! mosolygó smiley Tök jók az ilyen cikkek!

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 1 hónapja és 5 napja

Indiana Jonesnak mennyivel könnyebb dolga lenne most. röhögő smiley

válasz erre

Repülős

2 éve, 1 hónapja és 5 napja

Mennyire menő már! mosolygó smiley

válasz erre

Chuck

2 éve, 1 hónapja és 6 napja

Nagyon jó és érdekes témát sikerült találni, ment is a kedvencek közé!

válasz erre