Mi az az NFT, és hogyan lehet befolyással a dróniparra?

2022. január 22.
135.7021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A minap bejelentette a Drone Racing League hivatalos keretek között, hogy a továbbiakban ők is élnek a manapság borzasztó mód trendi praktikákkal, és ők maguk is NFT-integrálást terveznek. Ez sokakat megdöbbentett, sokakat kétségbe ejtett, azonban az általános válasz még mindig az volt, hogy "ez tulajdonképpen mit is jelent?". Mert bár hiába van itt régóta az NFT-jelenség, csak mostanság tört be a köztudatba. Viszont pont azért, mert alig pár hónap leforgása alatt borzasztó mód fellendült ez az egész, sokan nem igazán értik, hogy ez micsoda. Ezt szeretnénk most egy kicsit körbejárni, illetve a legfontosabb, hogy mit is jelent ez a drónipar számára? Lássuk!


Először is menjünk át az alapokon: mi az az NFT? Angolul ez a "Non-fungible token" rövidítése, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy "Nem helyettesíthető token". Nem nehéz egyébként leírni, hogy mit is takar ez önmagában, de engedjétek meg, hogy egy kicsit bővebben is körbejárjuk a dolgot, hogy egyértelműen lefessük, mi az az NFT valójában.

Bontsuk két részre a dolgokat: van a digitális és a fizikai tér. Mindkettőt bontsuk további két ágra: az egyedi és a nem egyedi tényezőkre. Eddig tudjátok követni? Remélhetőleg igen. Kezdjük a fizikai térrel: mi az, ami egyedinek számít, és mi az, ami nem? Nem egyedi "token" a fizikai valóságunkban például egy átlag 10 forintos. Nem képvisel egyedi értéket, van belőle kismillió a világban, nincs szellemi értéke.

Mi az az NFT, és hogyan lehet befolyással a dróniparra? - 2. kép

Mindeközben a fizikai térben a nem helyettesíthető "token" az leírható a Mona Lisa példájával. Nyilván vannak másolatok, de van egy eredeti, amit mindenki jegyez. Ez egy tökéletes példa arra, hogy mit is jelent az NFT (habár nagyon fontos, hogy ettől függetlenül a Mona Lisára nem húzhatjuk rá, hogy az egy NFT, ennél komplexebb a dolog).

Na de mit is jelent ez a virtuális térben? Egy helyettesíthető token a virtuális térben mondjuk a kriptovalutád a kriptotárcádban. Egy ethereum például semmiféle egyedi értéket nem képvisel. Abból is, csak úgy, mint a forintból, van rengeteg a világban, és nem különleges az a darab, ami nálad van. Ergo simán helyettesíthető.

Na de mi az a virtuális térben, ami nem helyettesíthető? Hogyan lehetne valami nem helyettesíthető egy olyan vadnyugaton, mint az internet? Itt jön képbe a blokklánc. Abba most magába ne menjünk bele, hogy mi maga a blokklánc, elég most csak annyit tudnunk, hogy a blokklánon hozzá lehet rendelni egy olyan egyedi azonosítót az egyes dolgokhoz, amiktől máris teljesen egyedi lesz. Csak úgy, mint a Mona Lisánál. Lesz egy eredeti.

Mi az az NFT, és hogyan lehet befolyással a dróniparra? - 3. kép

Természetesen ez visszakövethető, ami azt jelenti, hogy bár hiába lesznek másolatok, pontosan vissza lehet nézni, hogy kamuval van dolgunk vagy az eredeti példánnyal. Egy NFT konkrétan lehet BÁRMI. Egy sima JPEG fájl, egy MP3, egy hanganyag, egy weboldal, egy fegyver egy játékban, egy digitálisan rajzolt műalkotás, konkrétan akármi. És itt nem áll meg a sor.

Ugyanis az NFT-k a fizikai valóságban is létezhetnek. Léteznek úgynevezett okosszerződések (avagy smart contractok), aminek a lényege, hogy amint teljesülnek a szerződés feltételei, azon nyomban megkapja az értékesítő fél a tranzakció díját, a vevő maga pedig a szolgáltatást. Ez a blokkláncon keresztül történik, és a blokklánc biztosítja, hogy biztonságosan végbe menjen az üzlet.

Ebből fakadóan bármi lehet NFT. Például egy ingatlan. Egy ruha. Egy tárgy. Egy való életbeli kép. Akármi. A blokklánc biztosít minket arról, hogy a blokklánc rögzítse, hogy az a valami konkrétan a miénk. Ez egy nagyon érdekes dolog, tekintve hogy egyrészt ezzel mindkét fél megbizonyosodhat arról, hogy nem lesz átverve, és az online térben dokumentálva lesz a tranzakció.

Mi az az NFT, és hogyan lehet befolyással a dróniparra? - 4. kép

És ez még nem minden. Tegyük fel, van egy játék, amiben van két nagyon hasonló fegyver, csak mondjuk egy hangyányit más statisztikákkal. Van neked is egy darabot belőle, és van egy egy híres influenszernek. Mindketten felrakjátok eladásra a cuccot. Te eladod X kriptopénzért a fegyvert, míg a híres influenszer annak akár a tízszereséért.

Sőt mi több, ahogyan majd a későbbiekben kézről kézre jár a különböző eladások révén a tárgy, úgy a híres influenszer által értékesített példány mindig is értékesebb lesz, mint amit te indítottál útjára. Miért? Mert a tranzakció történetben ott figyel a tény, hogy az egy híres influenszeré volt. Gyakorlatilag egy egyedi virtuális tárgy elkezd szellemi értéket képviselni.

Rengeteg, értsd: RENGETEG lehetőség rejlik az NFT-ben, nagyon sok izgalmas aspektusa van. Azonban sajnos az aggodalmak jogosak, hiszen pontosan tudjuk, hogy a nagyvállalatok általában az ilyen praktikákat nem olyan gyakorlatokban alkalmazzák, amik az átlag embernek sok esetben kifizetődőek. Ez van most a videojátékos szférában is lényegében, ahol joggal fél mindenki, hogy undorító pénzlehúzások lesznek.

Mi az az NFT, és hogyan lehet befolyással a dróniparra? - 7. kép

Na de hogy jön ez a dróniparhoz? Hogyan integrálhatják? Nos, élből például megjelenhetnek azok a drónok, amiknek a tranzakció történetét a blokkláncon rögzítik, mivelhogy egy NFT formájában, okosszerződésen keresztül kelt el. Ezzel konkrét hardverek válhatnak nem helyettesíthető tokenekké. Lehet, hogy az a drón korábban helyettesíthető volt, de most, hogy a blokkláncon van egy egyedi azonosítója, most már egyedi szellemi értéke van.

De ezenfelül is rengeteg minden válhat NFT-vé, ami a Drone Racing League-hez kapcsolható. Mondjuk a rajongói ajándéktárgyak, a szuvenírek, bármi ilyesmi, amivel az átlag ember kitűnhet a tömegből. Mert gondoljunk csak bele az alapvető emberi pszichológiába: szeretünk kitűnni a tömegből valami egyedivel, villogni azzal, hogy valamiből csak nekünk van. Az NFT ezt teszi lehetővé.

Hogy meglenne-e a világ NFT nélkül? Igen, egyértelműen. Eddig is teljesen jól megvoltunk anélkül, hogy a tárgyaink, virtuális tárgyaink egyedi szellemi értéket képviseltek volna. Ugyanakkor rengeteg pozitívummal is jár a negatívumok mellett. Még azt nem tudjuk, hogy a dróniparban ez hogyan fog lecsapódni, a Drone Racing League-es üzlet lesz ennek az első nagy vízválasztója, de abban biztosak vagyunk, hogy sorra fgnak jönni még a bejelentések a dróniparból erről.

Mi az az NFT, és hogyan lehet befolyással a dróniparra? - 8. kép

Emellett van még valami, amiben biztosak vagyunk, az pedig az, hogy túlnyomórészt nagyon rossz felhasználási körülmények mellett alkalmazzák majd az NFT-ket. Rengeteg lehúzás lesz, rengeteg szemét húzás a cégek részéről, de ahogyan azt mondani szokták, arra van kereslet, amit megvesznek. Emellett ne menjünk el a blokklánc orbitális pusztító ereje mellett sem - merthogy szörnyen káros az energiakibocsátása a bolygónkra.

A magunk részéről mi azt mondanánk, hogy meglettünk volna enélkül, de ha már mindenképp be akarnak próbálkozni vele, akkor nézzük meg, hogy mi lesz belőle. Óvatosságra intünk titeket, tájékozódjatok, és jobban ássátok bele magatokat, hogy mi az az NFT. Sajnos muszáj lesz, mert ahogyan a kriptopénz, úgy ez sem egy múló dolog lesz. Itt fog maradni velünk - valamilyen formában.
6 hozzászólás

Ronalddo

1 éve, 5 hónapja és 13 napja

Ahogy a kriptopénzeben, ebben sem tudnék megbízni soha. Én már csak ilyen földhözragadt vagyok.

válasz erre

rami89

1 éve, 5 hónapja és 15 napja

Végre megértettem, mi ez az egész. Szerintem nincs helye a dróniparban a dolognak és igazándiból máshol sem nagyon érzem miért jó.

válasz erre

Újfiú

1 éve, 5 hónapja és 15 napja

De jó hogy végre le van írva érthetően az NFT, hála érte!

válasz erre

Chuck

1 éve, 5 hónapja és 15 napja

Semmi keresnivalója ennek a dróniparban.

válasz erre

Repülős

1 éve, 5 hónapja és 16 napja

A címbéli kérdésre: remélem, sehogy.

válasz erre

Levente

1 éve, 5 hónapja és 16 napja

Nagyon érdekes cikk volt, sokat tudtam meg belőle. Továbbra sem rajongok viszont ezért a dologért... :

válasz erre