A genfi rendőrség leállította a drón-elfogó sasok bevetését

2022. november 10.
120.7861
marco profilja, adatai
marco
Svájcban, több európai országhoz hasonlóan már 2017 óta alkalmaznak betanított sasokat kisebb drónok és akár nagyobb UAV-k elfogására, a természetvédő aktivisták folyamatos panaszaira reagálva azonban most leállítják a programot.

Aki már repült drónnal hegyekben, lehet hogy nem egyszer kényszerült leszállásra, hiszen a sasok elképesztően ügyes ragadozók, és bizony zsákmányként tekintenek légi barátainkra, szerkesztőségünk Mavic Prója például egyszer az olasz Appenninekben esett majdnem áldozatul ennek a fenséges madárnak.

Ezt használták ki sok helyen, és betanított sasokkal kényszerítettek földre illegális(nak vélt) repülő tárgyakat, ahelyett hogy drága felszerelésbe invesztáltak volna, a ragadozó madarak pedig nagyszerűen végezték a dolgukat, azonban az állatvédők ezt értelemszerűen nem nézték jó szemmel.

A rotorok, forgó propellerek ugyanis nagyon komoly - akár végzetes sérülést - is okozhattak a sasoknak, és bár nem számoltak be olyan esetről ahol valóban megsérült volna betanított madár akció közben, a genfi kantoni rendőrség a héten úgy döntött, hogy leállítja a programot - ahogy tette ezt már más is Európa-szerte: Hollandiában, Franciaországban, Skóciában és az Egyesült Királyságban.

Bár nem mindenki örül, hogy az ötéves program - ami nagyjából 40 millió forintnyi összegbe került eddig - megszűnik, azt a rendőrség is elismeri, hogy az UAV-ellenes technológia egyre megfizethetőbb, a drónok pedig egyre inkább tudnak sérülést okozni.
5 hozzászólás

Levente

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Én azt csodálom hogy egyáltalán ez eszükbe jutott.

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Az de kemény!

válasz erre

Újfiú

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Tény hogy rohadt nagy balesetek tudnak lenni ilyenből, nem csodálom hogy leállították.

válasz erre

Chuck

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Bakker azért az elég durva lehet amikor rárombol egy sas a drónra!

válasz erre

Bandita

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

De durva hogy ilyen is van. Vagyis volt.

válasz erre