A Tekever mély tanulási drónos rendszert fejleszt a tengeri vadvilág megfigyelésére

2022. október 23.
345.8851
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A Tekever cég mostanra komoly elismerést vívott ki a tengeri megfigyelő drónok specialistájaként, jó ideje használják technológiájukat például a kereskedelmi hajók és a tengerváltozások megfigyelésére, most pedig a tengeri élővilág felderítésének fejlesztését kezdték meg.

A rengeteg begyűjtött adat és tapasztalat képezi annak a mély tanulási rendszernek az alapját, amelynek fejlesztésébe most fogott a vállalat, a cél hogy a Tekever pilóta nélküli légijárművei (UAV-k) képesek legyenek a tengeri vadon élő állatok adatainak önálló begyűjtésére, azok elemzésére majd az adatok alapján reakcióra is.

Ilyen reakciók lehetnek például a központ értesítése valamilyen eseményről, vagy akár azok befotózása, videózása: a feladatokat a mesterséges intelligencia fogja kiosztani a drónok számára. A cég különös tekintettel például bálnák és delfinek észlelésére tervezi a fejlesztéseket, jelenleg is működik már a rendszer egy része, így például a bálnák termikus nyoma alapján képes észlelni az állatok mozgását, és a statisztikai képelemzési technikának köszönhetően pedig közvetlen vizuális célfelismerés is lehetséges.

A rendszer egyébként együttműködik különféle lokalizációs műholdakkal, ezzel együtt pedig támogatást is tud nyújtani az olasz parti őrségnek a bálnák vándorlásával és a kereskedelmi hajók megfigyelésével kapcsolatban, mindezt jelenleg 84 000 négyzetkilométeres területen.
4 hozzászólás

Újfiú

1 éve, 8 hónapja és 19 napja

Azért ez se semmi! meglepett smiley

válasz erre

Repülős

1 éve, 8 hónapja és 19 napja

Wooooow! meglepett smiley Menő projekt.

válasz erre

Bandita

1 éve, 8 hónapja és 20 napja

Kíváncsi leszek, mikor ültetik át a technológiát állatokról emberekre...

válasz erre

rami89

1 éve, 8 hónapja és 20 napja

Imádok arról olvasni, amikor ilyen jó dolgokra használják a drónokat. mosolygó smiley

válasz erre