Bekeményítettek Montanában: durva büntetést kapnak a tűzoltást zavaró drónpilóták

2023. május 26.
109.0751
marco profilja, adatai
marco
Az Amerikai Egyesült Államok területén jóval egyszerűbb drónt reptetni, mint például itthon, de ennek folyamányaként sokkal több a problémás eset is, amit a montanai törvényhozás most megelégelt és drasztikusan szigorít a szabályokon.

Többször számoltunk be olyan esetről, amikor drónokkal repkednek felelőtlen drónpilóták erdőtüzek körül, amivel rengeteg problémát okoznak a tűzoltóknak, mert ilyen esetben az oltást sokszor le kell állítani, hiszen a helikopterekre és repülőkre nézve ez balesetveszélyes. Az eddigi eljárás szerint a szabályszegő drónpilóta ilyenkor egy 1500 dolláros büntetéssel megúszta az ügyet, mostantól azonban fel kell kötni a gatyát, mert jelentősen drágult a renitens móka.

Az 1500 dollár ugyanis 25-40 ezer dollárra (közel 14 millió forint) nőtt, amit azért már egy amerikai is megérez a bőrén, ráadásul mostantól a tűzoltóságnak sokkal nagyobb mérlegelési és eljárási jogköre lesz, így nem csak észrevételt és bejelentést tehet, hanem maga dokumentálhatja az illegális repülést és ezzel el is indul a szabályszegő elleni eljárás.

A törvényhozók jelezték, mindenkit, akiről bebizonyosodik, hogy egy erdőtűz közelében repült, megbüntetnek, nem lesz mérlegelés. Bár egyelőre az ügyben rendkívül érintett Montana körzetére vonatkozik a szigorítás, vélhetően hamarosan a teljes USA területén ez lesz a mérvadó.

Borítókép: Phil Millett / Great Falls Tribune
4 hozzászólás

Újfiú

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Azért döbbenet hogy ennyi hülye ember van..

válasz erre

Chuck

11 hónapja, 3 hete

Nem gyenge büntetés. meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

11 hónapja, 3 hete

És fogadni merném az idiótákat ez sem fogja elriasztani..

válasz erre

Repülős

11 hónapja, 3 hete

Ideje volt ott fellépniük komolyabban mert ez nagyon nem játék.

válasz erre