Drónokat és MI-t hívnak segítségül a kutatók a trópusi fertőző betegségek megelőzésére

2024. június 17.
3.2941
marco profilja, adatai
marco
A perui Amazonas környezetében egyre nagyobb kockázatot jelentenek a trópusi betegségek - a tudósok most a fejlett technológiát - többek között a drónokat és a mesterséges intelligenciát - hívják segítségül, hogy megpróbálják megállítani a járványokat, mielőtt azok valójában elkezdődnének.

Egy félmillió lakosú, közúton egyáltalán nem megközelíthető perui nagyváros, Iquitos környezete a trópusi betegségek melegágya, köszönhetően a várost körülvevő dzsungelnek és az Amazonas közvetlen közelének, a limai Cayetano Heredia Perui Egyetem kutatási projektjének munkatársai most erre a területre fókuszálnak.

A betegségeket (köztük a maláriát és a dengue-lázat) természetesen a szúnyogok terjesztik, amiknek nyomon követése finoman szólva is nehézkes ebben a környezetben. Márpedig erre szükség van, hiszen a míg 2000-ben az Egészségügyi Világszervezet "mindössze" félmillió globális dengue-láz (amit csonttörő láznak is neveznek, mert olyan erős fájdalmak kísérik, hogy a beteg úgy érzi, eltörnek a csontjai) esetet regisztrált, közel két évtizeddel később pedig már több mint 5 millió esetre derült fény, ami tízszeres növekedés.

A drónokkal olyan, nagy felbontású képeket készítenek az Amazonason és környékén, amik a szúnyogok költőhelyeit mutathatják. A drónok három másodpercenként készítenek fényképeket, majd ezeket a fotókat 3D-s képekké alakítják, amelyekkel nyomon követik a vizet és az erdőirtást is. A csapat időjárás-állomásokat is használ a körülmények megfigyelésére, végül az információk összeszűrésére az adatokat egy mesterséges intelligencia-modellbe táplálják be, amely meg tudja jósolni, hol törhet ki a járvány.

A terv az, hogy a technológiát a világ minden olyan területére kiterjesztik, ahol korlátozott a gyógyszer és vakcina ellátás valamint nehezen elérhetők az orvosok, de erre valószínűleg még éveket kell várni.

Nézd nagyban ezt a videót!3 hozzászólás

Bandita

1 hónapja, 3 napja

Mindenhol ott vannak a drónok! mosolygó smiley

válasz erre

Chuck

1 hónapja, 3 napja

Hát igen, ésszerű!

válasz erre

Újfiú

1 hónapja, 3 napja

Ez milyen menő projekt! Sok sikert nekik!

válasz erre