Egy brit startup drón segítségével hoz létre súlytalanságot

2023. február 05.
3.3631
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Egy brit startup, a Gravitilab a elsőként végzett mikrogravitációs kísérletet drón segítségével, ráadásul sokkal jobb eredménnyel mint amit az erre a kísérlet-fajtára a speciálisan épített szerkezetek eddig biztosítani tudtak.

A Földön számos esetben végeznek mikrogravitációs kísérleteket, aminek lényege, hogy a magasból egy speciálisan kialakított búrában leejtik a tesztelendő tárgyat, és zuhanás közben egy időre az gyakorlatilag a súlytalanság állapotába kerül.

Európában egyetlen ilyen épített ejtőtorony központ van Németországban, és minden egyes cégnek éveket kell várni hogy elvégezhesse a saját kísérletét, vagy választhatja a Nemzetközi Űrállomást is kísérletezésre, amire szintén nagy a várólista és brutálisan drága.

A földi mikrogravitációs kísérletekben 2 másodperc súlytalanság érhető el, ezzel szemben a most bemutatott drónos megoldás minimum 5 másodperces súlytalanságot képes előidézni, a tervek szerint pedig ezt egészen 20 másodpercig növelik majd.

Egy brit startup drón segítségével hoz létre súlytalanságot - 2. kép

A cég vezetője, Rob Adlard kiemelte, hogy a drónos megoldással helybe tudnak menni a megrendelőhöz, nem kell éveket várni és a teszt is olcsóbb, mint bármelyik más lehetőség egy ilyen kísérlet elvégzésére. A drónt egyébként alapesetben 600 méter magasra viszik fel, ahonnan egy speciálisan kialakított, a tudományos kísérleti "alanyt" szállító kapszulát dobnak le.

A Gravitilab tervei szerint az új megoldással üttörők lehetnek egy újfajta űrkutatási és tesztelési folyamatban, hiszen szolgáltatásukat a szépségipartól kezdve a műholdak fejlesztéséig számtalan szegmensben tudják használni.

Nézd nagyban ezt a videót!



4 hozzászólás

Ronalddo

1 éve, 3 hónapja és 18 napja

Ez igen, megtalálták a piaci rést! mosolygó smiley

válasz erre

Chuck

1 éve, 3 hónapja és 18 napja

Nagyon kemény, hogy ebben a szférában is adróna. megoldás! mosolygó smiley

válasz erre

Bandita

1 éve, 3 hónapja és 18 napja

Az a fura hogy eddig ezt senki nem csinálta meg. meglepett smiley

válasz erre

Repülős

1 éve, 3 hónapja és 18 napja

Elképesztő bakker! meglepett smiley

válasz erre