Egyre nagyobb az igény a mezőgazdasági drónpilótákra

2023. november 06.
79.2961
marco profilja, adatai
marco
Az idei évre vége a mezőgazdasági szezonnak, és az év tapasztalatai alapján a Légtér.hu ügyvezetője, Csipak-Török Ágnes és Jordán László növényvédelmi szakértő elemezte a szerzett tapasztalatokat és osztott meg néhány érdekes információt ezekből.

Mint beszámolójukból kiderül, a mezőgazdasági drónpilóta képzéssel mára már nem igazán lehet mellélőni, ha valaki hosszú távon szeretne megbízásokat kapni, hiszen a hagyományos technológiák egy részét - ilyen például a traktoros permetezés - lassan átveszi a modern, drónos megoldás. Ez több mindennek köszönhető, példának okáért sokkal gyorsabban, pontosabban lehet kijuttatni az anyagot és a föld tömörödése sem jelent problémát, értelemszerűen.

A Légtér.hu idén indította el növényvédelmi drónpilóta képzését, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy olyannyira keresett szakmával állunk szemben, hogy már diákként is leterheltek a "nebulók", nem egyszer fordul elő, hogy egy-egy óráról azért hiányzik valaki, mert éppen dolgoznia kell - nyilván olyan területen, amire már van engedélye.

A képzések egyébként 4-6 hónapot vesznek igénybe, így Csipak-Török Ágnes kiemelte, hogy érdemes a mostani időszakban belevágni a tanulásba, hogy tavaszra már kész vizsgákkal, papírokkal és engedélyekkel álljon valaki a gazdák rendelkezésére. Azért hogy betekintést nyújtsanak ebbe a világba, időről időre ingyenes workshopokat szerveznek.

Azzal viszont mindenkinek számolnia szükséges, hogy ha ebben a szakmában szeretne elhelyezkedni, ott komoly befektetésre lesz szükség, hiszen nem csak a drónt kell megvásárolni, de szükség van pót akkumulátorokra, aggregátorra és egy pickup is nagy eséllyel a bevásárló listán kell legyen.
5 hozzászólás

Újfiú

7 hónapja, 3 hete és 3 napja

Na végre látok árakat is. Másoknál olyan rohadt titokban van tartva, mi mennyi hogy döbbenet. röhögő smiley

válasz erre

Levente

7 hónapja, 3 hete és 3 napja

Chuck írta:
800 ezer - 1.5 milla között van a képzés. Durva.
Ha valaki komolyan gondolja, kb 3-4 munkával vissza is jön.

válasz erre

Chuck

7 hónapja, 3 hete és 3 napja

800 ezer - 1.5 milla között van a képzés. Durva.

válasz erre

Repülős

7 hónapja, 3 hete és 4 napja

Alakul ez szépen lassan. mosolygó smiley

válasz erre

rami89

7 hónapja, 3 hete és 4 napja

Hát igen, nagy befektetés ez az irány, de relatíve hamar bejöhet.

válasz erre