Ez az új VTOL közel ezer km/h sebességgel repül

2023. január 18.
3.3921
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Egy, az amerikai Seattleben található startup, a Jetoptera a napokban mutatta be rendkívül innovatív, rotorok és egyéb külső forgó alkatrészek nélküli VTOL eszközét, amely a tesztrepülés során 0,8 Mach (980 km/h) sebességet ért el.

A drón ezzel többek között a Boeing Dreamliner utazási sebességét is felülmúlja, ami ebben az iparágban egyenesen elképesztő eredmény - ennek eléréséhez a Jetoptera a Scaled Composites repülőgépipari vállalattal működött együtt.

A cég szerint a szabadalmaztatott Fluidic Propulsion System (FPS) lehetővé teszi a drón számára, hogy függőlegesen fel- és leszálljon, ugyanakkor felgyorsuljon a sugárhajtás sebességére egyirányú repülés esetén, ezt nevezik a High-Speed ??VTOL (HSVTOL)-nak. Az új technológia számos előnnyel rendelkezik az eddigi VTOL-okkal szemben, többek között jelentősen alacsonyabb a zajterhelés és nincsenek rotorok, propellerek.

Az új fejlesztés ugyanis magát a levegőt használja fel a mozgáshoz, egy elektromos légkompresszoron áttolva azt tolóerőt generálnak - hasonló elven működő - de nyilván teljesen másra használt - megoldásokat láthatunk néhány ventilátor nélküli szobahűsítő berendezésnél.

Nézd nagyban ezt a videót!





5 hozzászólás

rami89

1 éve, 4 hónapja és 5 napja

Ejha, ez már teljesítmény! meglepett smiley

válasz erre

Levente

1 éve, 4 hónapja és 7 napja

Az a hang bakker. meglepett smiley Rohadt jó!

válasz erre

Repülős

1 éve, 4 hónapja és 7 napja

Bakker mint valami szuperszónikus repülő! meglepett smiley Nagyon kemény!

válasz erre

Bandita

1 éve, 4 hónapja és 7 napja

Az már valami! meglepett smiley

válasz erre

Chuck

1 éve, 4 hónapja és 7 napja

De kemény! meglepett smiley

válasz erre