Globálisan is elindul a Galileo High Accuracy Service helymeghatározó rendszer

2023. január 28.
125.6871
marco profilja, adatai
marco
Az Európai Unió képviselői bejelentették, hogy a Galileo globális navigációs műholdplatform keretében elindítja a High Accuracy Service (HAS) helymeghatározó rendszert, amely a világon mindenki számára ingyenesen elérhető lesz, beleértve természetesen a drónkezelőket is.

Az amerikai GPS (Global Positioning System) európai megfelelője már 2016 végén megkezdte tesztfázisban a működését, amelynek célja, hogy GPS és az orosz GLONASZSZ (Glonass) rendszerektől függetlenként működjenek, hiszen utóbbiak kereskedelmi használatát háborús konfliktus esetén felfüggeszthetik, mivel azok katonai felügyelet alatt állnak.

Az egyébként is roppant megbízható rendszer most bejelentett HAS funkciója jelentősen javítja a pontos helymeghatározási adatokat és olyan helyinformációkat biztosít, amelyek létfontosságúak az emberek és a vállalkozások számára, a mezőgazdaságtól a drónnavigáción keresztül az autonóm vezetésig.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Galileo HAS pozicionálási pontossága vízszintes tartományban 20 centiméternél, függőlegesben pedig 40 centiméternél jobb, ami nem csak az építkezésben, a vasúton, az autóiparban, a légi és tengeri közlekedésben, de a drónos - ezen belül is leginkább a mezőgazdaság és az ipar - területeken is hatalmas segítség lesz.

A Galileo HAS szolgáltatásának további jellemzője, hogy az EU beépítette az Open Service Navigation Message Authentication szolgáltatást, amelynek célja, hogy megakadályozza a hackerek számára a helyzet-meghatározási adatok meghamisítását.

A Galileo rendszert egyébként az ipari drónok mellett már a legtöbb hobbi- és szabadidő drón is használja - a másik két rendszerrel együttműködve.
3 hozzászólás

Chuck

2 hónapja, 5 napja

De zsír! DJI-ok is tudják amúgy a Galileot?

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja, 6 napja

Az nagyon durva!

válasz erre

Levente

2 hónapja, 6 napja

És milyen kevesen vannak vele tisztában hogy mennyire sok eszköz már ezt használja alapból! A köznyelv mindig csak GPS-t mond. Én is mondjuk.

válasz erre