Hamarosan drónok építhetik a hidakat?

2022. szeptember 23.
3.2281
marco profilja, adatai
marco
Új kutatásba kezdtek a Pennsylvaniai Egyetemen, amiben egészen különleges munkára fogták a drónokat: 3D struktúrák építésével kísérleteznek, a cél pedig az, hogy a a drónok segítségével akár hidakat, vagy más, magas szerkezeteket is építhessünk a jövőben.

A kutatók videót is közzétettek arról, ahogy két drón egymást felváltva egy speciális cement és hab segítségével épít fel egy 3D-s struktúrát, ami bár jelenleg még egészen kezdetleges építmény, de mivel a fejlesztések elején járnak, ezek csak az első lépések.

A kísérletek egy olyan jövő előtt nyitják meg az utat, ahol drónrajok segíthetnek rendkívül magas vagy bonyolult épületek és egyéb szerkezetek, például hidak felépítésében anélkül, hogy támasztóállványokra vagy nagy építőipari gépekre lenne szükség.

Az alábbi videón látható maga a folyamat: felváltva öntik egymásra a cement, majd a hab réteget a drónok, egy harmadik pedig 3D-s érzékelővel megvizsgálja a szerkezetet, hogy feldolgozzák, min kell módosítani.

A kutatók szerint a 3D-nyomtató drónok segíthetnek a katasztrófa utáni újjáépítésben nehéz terepeken, vagy akár veszélyes projekteken is dolgozhatnak, példának a csernobili atomerőmű betonszarkofágjának javítását hozták fel.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

Levente

5 napja és 23 órája

Ismét egy hasznos fejlesztés!

válasz erre

Chuck

6 napja és 2 órája

A jövőben biztos sokat fog segíteni. Kiváncsi leszek mikor lesz belőle valóság.

válasz erre

Bandita

6 napja és 4 órája

Wow! Egyelőre nem tűnik olyan erős dolognak hogy hidakat lehessen belőle építeni, de az elképzelés nem gyenge.

válasz erre

Repülős

6 napja és 5 órája

Ez ultramenő!

válasz erre