Ismét a drónok segítenek Kauai ritka növényvilágának megőrzésében

2022. szeptember 14.
60.5051
marco profilja, adatai
marco
Évek óta segítenek a drónok a Hawaii-szigetek csodálatos növényvilágának felfedezésében és megóvásában, néhány éve egy kihaltnak hitt növényfajra bukkantak a kutatók, most pedig a meglévő ökoszisztéma megmentésében segédkeznek repülő barátaink.

A Kauai szigetén a jelenlegi ismereteink szerint 255 féle olyan növényfaj található, amelyek a világon sehol máshol nem lelhetők fel, ráadásul ezek 97%-a veszélyeztetett, épppen ezért megőrzésük nem csak az Amerikai Egyesült Államok számára létfontosságú, hanem az egész világnak felbecsülhetetlen értékkel bírnak.

A növények azonban olyan helyeken nőnek, ahová emberek egész egyszerűen nem képesek biztonsággal eljutni: megközelíthetetlenül magas és szinte mászhatatlan sziklák, különösen veszélyes terepviszonyok teszik lehetetlenné a növények begyűjtését.

Ismét a drónok segítenek Kauai ritka növényvilágának megőrzésében - 2. kép

Itt jön képbe a Mamba projekt: a Kauai sziget botanikai kutatói, a quebeci Sherbrooke Egyetem mérnökei, valamint az Outreach Robotics technológiai vállalat közösen hoztak létre egy olyan egyedi robotkart, amelyet drónok segítségével tudnak a megfelelő helyre juttatni, hogy azok ott dolgozzanak, ahol az emberek nem tudnak.

A Mamba rendszer egy vágásra és fogásra alkalmas, nagyjából horgászbot hosszúságú, távvezérléssel kezelhető robotkar, amely nyolc irányítható propellerrel van felszerelve, ezt kapcsolják össze egy drónnal, amely maga alatt szállítja azt.

A robotkar által begyűjtött mintákat a Hawaii Nemzeti Trópusi Botanikus Kert laboratóriumaiba szállítják, ahol dugványokból termesztik őket, valamint a magvakat is megőrzik, hogy egy napon - remélhetőleg - újra elszaporodjanak.

4 hozzászólás

Chuck

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Ez szép munka!

válasz erre

Levente

2 hónapja, 3 hete és 3 napja

Nagyon komoly.

válasz erre

Bandita

2 hónapja, 3 hete és 4 napja

Übermenő! Le akalappal!

válasz erre

rami89

2 hónapja, 3 hete és 4 napja

Imádom az ilyen híreket!

válasz erre