Izrael állítólag drónelhárító rendszer átadását engedélyezte Ukrajna számára

2022. szeptember 19.
302.0161
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Sajtóértesülések szerint amikor az oroszok által indított iráni drónok elkezdtek megjelenni Ukrajna felett, Izrael ellenlépésre szánta el magát, és egy meg nem nevezett izraeli cég az ország hivatalos álláspontja ellenére drónelhárító rendszereket fog szállítani Ukrajna részére.

A héber nyelvű Zman Yisrael oldal alapján a Times of Israel cikke azt állítja, a műveletet Lengyelországon keresztül tervezik végrehajtani, ahová eljuttatják az eszközöket, amiket aztán végül Ukrajnába, egész pontosan Kijevbe továbbítanak onnan.

Annak ellenére, hogy a rendszer "fejlett védelmi technológiának" minősül, amelyet Izrael hivatalosan betiltott Ukrajnának történő eladására, úgy tűnik hogy sem a nemzet kormánya, sem a védelmi minisztérium nem hajlandó semmissé tenni az UAV-ellenes eszközök szállítását, amelyeket esetleg az Irán által Oroszország számára szállított drónok ellen használnak fel.

A fennálló háborús helyzetben Tel-Aviv nagyrészt arra törekedett, hogy megóvja kapcsolatát Moszkvával úgy, hogy nem foglalt egyértelmű állást a konfliktusban, és mindezidáig úgy tűnt, hogy nem támogatják Ukrajnát semmiféle védelmi rendszerrel, sőt másokat bírált is emiatt, sőt nagymértékben korlátozta a háború sújtotta országnak nyújtott segélyeket a nem harci célú anyagokra, például sisakokra, kabátokra és humanitárius készletekre.

Azonban július folyamán Izrael megkezdte a háború következményeinek kezelésén dolgozó civil szervezetek közvetlen finanszírozását Ukrajnában. Izrael most nehéz helyzetben van, mert időközben iráni drónelhárító rendszerek is megjelentek Ukrajnában, ami viszont a saját biztonságukat is fenyegetheti.
1 hozzászólás

Újfiú

1 éve, 7 hónapja és 24 napja

Szépen kavarják a lapokat. meglepett smiley

válasz erre