Közel 100 milliárd forintnyi kártérítést kell fizetnie a DJI-nak, szabadalmak megsértése miatt

2023. május 02.
58.8921
marco profilja, adatai
marco
A texasi Wacóban található szövetségi kerületi bíróság esküdtszéke 279 millió dollár (94.3 milliárd forint) kártérítést ítélt meg a katonai Bell Helicoptereket gyártó Textron cégnek egy DJI-jal szembeni perben, szabadalmak megsértése miatt.

A perben a Textron azzal érvelt, hogy a DJI drónok két népszerű funkciója, az automatikus lebegés és a járműkövetés a Bell szabadalmain alapul, ezek pedig jelenleg a Textron tulajdonában vannak.

A Textron szerint a járműkövetés funkció a 8 014 909 számú amerikai szabadalmon alapszik, amely a "járművek vezérlőrendszerén" alapul, ez teszi lehetővé a helikopterek és bizonyos repülőgépek pilótái számára a hajók követését és a leszállást. Ugyanezen technológia teszi azt is lehetővé, hogy a DJI fogyasztói drónok kövessék például a snowboardosokat a hegyekben, vagy az autókat az utakon - mondta a Textron ügyvédje.

Az automatikus lebegés funkció a 9 162 752 számú amerikai szabadalmon alapszik, amely "repülésvezérlési megoldások az automatikus lebegés-tartáshoz" elnevezést kapta. A technológia, amely lehetővé teszi a rotoros gépek pilótinak számára a repülőgépek biztonságosabb és egyszerű leszállását, a DJI drónok repülését és üzemeltetését is gyerekjátékká teszi a fogyasztók számára - fogalmazott a Textron.

A DJI azonban azt állítja, hogy ezeket a technológiákat a Textron szabadalmaktól függetlenül fejlesztette ki. Érvelésükben kifejtették, hogy a Textron járműkövető technológiája például a követett jármű helyzetét és irányát is használja, de a DJI drónok csak a követett alany helyzetét használják ki. Hasonlóképpen, az automatikus lebegés funkció nem azon alapszik, hogy egy pilóta a járműben mechanikus és hidraulikus rendszerekkel vezérli a szerkezetet, hanem egyszerűen egy kézi távirányítót használó drónkezelőn alapul.

Az ítélet kihirdetése után a DJI azt mondta a Reutersnek, hogy "határozottan nem ért egyet" az ítélettel, és "erőteljesen fog keresni minden lehetőséget", hogy megvédje törvényes jogait. "A Textron egy katonai helikopter cég. A DJI egy civil drón cég. Nincs közös vonás a technológiák között" - mondta DJI képviselője.
6 hozzászólás

Ronalddo

5 hónapja, 3 napja

Roppant furcsa hogy így ítéltek...

válasz erre

Bandita

5 hónapja, 5 napja

Chuck írta:
Érdekes ítélet...
Amcsik...

válasz erre

Chuck

5 hónapja, 5 napja

Érdekes ítélet...

válasz erre

rami89

5 hónapja, 5 napja

Azért az már egy érezhető összeg még egy DJI-nak is..

válasz erre

Újfiú

5 hónapja, 6 napja

Meg se érzik. Viszont fura hogy ilyenben nyerni tudtak ellenük.

válasz erre

Repülős

5 hónapja, 6 napja

Érdekes hogy nyertek egy ilyen ügyben. Ha tényleg más a működési elv akkor egész egyszerűen nem is értem..

válasz erre