Nagyon súlyos helyzetben van egy dublini férfi a reptér környékén drónozás miatt

2023. június 09.
82.6321
marco profilja, adatai
marco
Egy 41 éves férfi egyre nehezebb helyzetbe kerül amiatt, mert még tavaly nyáron a dublini repülőtér közelében repkedett DJI Mini 2 drónjával, miután a bíróság felülvizsgálta az ellene felhozott vádakat, és az eddiginél is súlyosabb büntetést szándékozik kiszabni rá.
 

Ainis Guzauskas még 2022. július 2-án zavarta meg a dublini reptér működését drónjával, ami bűncselekménynek minősül, hiszen az Ír Légiközlekedési Hatóság rendelete szerint tilos drónokat reptetni a repülőtér 5 km-es körzetében.

Guzauskast februárban elő is vezették az ügy miatt, ahol azonnal eltiltották a drónok reptetésétől, egyben azt is megtiltották neki, hogy előzetes rendőrségi engedély nélkül a repülőtér két kilométeres körzetében tartózkodjon, a rendőrök lefoglalták drónját és útlevelét is.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis a férfi a repülőtértől mindössze két kilométerre lakik légvonalban, de autóuton is mindössze 2,5 kilométerre, így a hozott tiltás betarthatatlan. A héten Guzauskast ismét bíróság elé állították és az ellene felhozott korábbi vádat visszavonták, majd az 1975-ös légi navigációs és szállítási törvény 3. szakasza értelmében súlyosabb bűncselekménnyel helyettesítették azt.

A felelőtlen drónozót most azzal vádolják, hogy "jogellenesen és szándékosan beavatkozott egy léginavigációs létesítmény, a dublini reptér működésébe", ami sokkal súlyosabb büntetési következményekkel járhat. Guzauskas egyelőre nem nyújtott be panaszt az eljárás ellen, ami azért lehet, mert ha úgy dönt, megtámadja az ügyet, esküdtszéki tárgyalás elé nézhet, ami még szélesebb büntetés-végrehajtási jogkörrel rendelkezik.

Az ügy júliusban folytatódik.
5 hozzászólás

Levente

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Szigor kéne, mert addig nem változik semmi.

válasz erre

Bandita

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Kíváncsi leszek, mit kap végül...

válasz erre

Repülős

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Reméljük komoly büntetést kap. Mindenkinek azt kéne,

válasz erre

Chuck

9 hónapja, 1 hete és 2 napja

Idióta, minden büntetést megérdemel az ilyen. Repülőkkel nem szórakozunk.

válasz erre

Újfiú

9 hónapja, 1 hete és 2 napja

Az mondjuk cumi, hogy lehet csak a kertben akart repkedni. röhögő smiley Ettől még hülye nyilván.

válasz erre