Olyan drónt fejlesztettek, ami a fák koronájából gyűjti be a környezeti DNS-t

2023. január 23.
3.4311
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Az ETH Zürich kutatói és a svájci szövetségi kutatóintézet, a WSL a SPYGEN céggel együttműködve olyan drónt fejlesztett ki, amely képes automatikusan mintát gyűjteni a faágakról, ezzel eddig elérhetetlen helyről takarít be úgynevezett eDNS-t.

Az új fejlesztésű szerkezet egészen futurisztikusan néz ki, a drón szerkezete köré egy ketrecszerű szerkezetet építettek, ami négy ívből áll - ezeken találhatók az olyan eszközök amivel például fel tudja mérni a drón, hogy milyen erős az ág, amiről mintát fog gyűjteni.

A mintákat pedig a különböző, a fákon is élő állatok által hátrahagyott ürülék és mikroszkopikus bőr- valamint szőrsejtjei alkotják - ezeket a genetikai anyagokat nevezi a tudomány környezeti DNS-nek, vagy eDNS-nek - , és ez rengeteg lehetőséget ad a kutatóknak arra, hogy megértsék az ökoszisztéma működését.

Az erdőben a fák lombja rengeteg ilyen anyagot tartalmaz, elérésük eddig azonban rendkívül nehéz vagy éppen lehetetlen feladat volt, amit most a drónok nagyban megkönnyítenek. Az új eszközt egy megfelelő helyre irányítják, ahol az "megfigyeli" az ág mozgását, így szinkronizálja a megközelítést. Amikor érintkezik egy ággal, akkora nyomással nyomja meg, hogy az eDNS anyagok átkerüljenek a ragasztócsíkokra.

Stefano Mintchev, a Science Robotics-ban megjelent tanulmány szerzője így fogalmaz:

Az ágakra való leszállás összetett irányítást igényel. A drón kezdetben nem tudja, mennyire rugalmas egy bizonyos ág, ezért a kutatók erőérzékelő ketreccel látták el. Ez lehetővé teszi, hogy a drón figyelembe vegye ezt a tényezőt a helyszínen, és beépítse a repülési manőverébe.

Az eDNS-felmérések fejlesztése új lehetőségeket nyit meg a biológiai sokféleség nyomon követésében, és a drónok által támogatott eDNS-gyűjtéssel kombinálva a bioszféra helyreállásának és ellenálló képességének ellenőrzése érdekében bővíthető.


Nézd nagyban ezt a videót!



5 hozzászólás

Levente

1 éve, 7 hónapja és 17 napja

És tényleg, mennyire kézenfekvő ehhez egy ilyen szerkezet! meglepett smiley

válasz erre

Repülős

1 éve, 7 hónapja és 18 napja

Nagyon szuper cucc!

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 7 hónapja és 18 napja

Wooow de menő!

válasz erre

Chuck

1 éve, 7 hónapja és 18 napja

De komoly! meglepett smiley

válasz erre

rami89

1 éve, 7 hónapja és 18 napja

De jó! meglepett smiley

válasz erre