Svájcban azon dolgoznak, hogy felszállás előtt valós légköri adatokat kapjanak a drónozók

2022. szeptember 19.
3.3931
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A svájci Meteomatics AG már évek óta dolgozik egy olyan megoldáson, amivel az egyik legfontosabb probléma elhárításában segíthet a drónozóknak világszerte, mégpedig hogy valós realtime időjárási adatokat kapjanak a felszállás előtt a pilóták.

A Meteodrone névre keresztelt eszközzel egy olyan strapabíró UAV-t fejlesztenek, amelyet akár 6 kilométeres magasságra is fel lehet engedni elképesztő sebességgel, ahol aztán videófelvételeket, fotókat tud készíteni, valamint rengeteg érzékelőjével az időjárási körülményeket - többek között a hőmérsékletet, a páratartalmat, a légnyomást, a szél sebességét és irányát - is fel tudja mérni.

Ez óriási előny lehet az eddigi, földi megfigyelő állomásokkal, vagy a ritkán felengedett időjárásvizsgáló eszközökkel, légköri ballonokkal szemben, hiszen a valós állapotokat tudja majd felmérni, így felszállás előtt - legyen az akár lokális vagy BVLOS művelet - a pilóta reális, aktuális adatok birtokában tud dönteni a felszállásról.

Az utóbbi években jelentősen változott a Föld globális időjárása, így a megszokott előrejelzési metódusok gyakorlatilag működésképtelenek, ezt érzékelhetjük saját életkörülményeinkben is, hiszen a hirtelen záporok, kisebb nagyobb viharok sokszor már megjósolhatatlanok.

A több éve fejlesztés alatt álló eszköz most életjelet adott magáról, remélhetőleg hamarosan többet is megtudunk majd a lehetséges megjelenési időről és a felhasználás módjáról, de valószínűleg a terv az hogy lokális időjárás-elemző állami vagy magánvállalatoknak tervezik eladni a készüléket.

Nézd nagyban ezt a videót!





3 hozzászólás

Újfiú

1 éve, 8 hónapja és 16 napja

Gondolom ilyen katonai hajókon meg ilyesmiken fogják ezt leginkább használni.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 8 hónapja és 16 napja

Be****ás ez a cucc! meglepett smiley

válasz erre

Chuck

1 éve, 8 hónapja és 16 napja

Profiknál ez nagyon jó lesz, de hobbidrónnál biztos hogy soha nem fogja megérni.

válasz erre