Szaúd-Arábiában repülhet a világ első, engedéllyel rendelkező autonóm légitaxija

2024. június 21.
6.2682
marco profilja, adatai
marco
A kínai EHang kétüléses autonóm (pilóta nélküli) repülőgépe, az EH216-S a világ első légitaxija lehet, amelyre polgári légiközlekedési hatóság engedélyt adott - az eVTOL a folyamat részeként két napon is zarándokokat szállított Mekkába, hogy megszerezze a szaúdi piac jóváhagyását.

A szállítást a cég új helyi partnerével, a Front Enddel együttműködve szervezték meg, amely segíti az EHangot Szaúd-Arábia légiközlekedési környezetébe való integrálása terén - a világon egyébként mindenhol ilyen együttműködésekben gondolkodik az EHang. Ennek részeként májusban hasonló megmozdulást hajtott végre a cég Abu-Dzabiban is.

Az EH216-S mellett az EH216-F (magaslati tűzoltáshoz) és az EH216-L (légi logisztikához) is bemutatta debütáló repüléseit a próbaüzem során. Az EH216-S egyébként 2023 októberében kapta meg a kínai tanúsítványt, 2024 áprilisában pedig a sorozatgyártásra vonatkozó engedélyt.


Szaúd-Arábia célja hogy 2030-ra a "Connected Kingdom" projekt keretében fejlett légi mobilitási (AAM) megoldásokat kínáljon a légiközlekedési környezetében, ennek érdekében pedig olyan légi taxikat tesztel, amelyek az elkövetkező években számos funkciót látnak majd el, mint például az orvosi felszerelések szállítása, a sürgősségi közlekedés megkönnyítése, a zarándokok szent helyek közötti mozgatása, valamint logisztikai támogatás nyújtása rakományok mozgatásához.

Az Ehang EH216-S egyébiránt két személy szállítására alkalmas, a maximális teherbírása 220 kilogramm. Az eVTOL 1,85 méter magas és 5,63 méter széles méretével könnyedén integrálható a városi környezetbe, végsebessége 130 km/h.
4 hozzászólás

Bandita

3 hete és 6 napja

Mindegy hol, nem itt. röhögő smiley

válasz erre

Ronalddo

3 hete és 6 napja

De hát a zarándokoknak a zarándoklás a lényeg nem? meglepett smiley

válasz erre

Chuck

3 hete és 6 napja

Rohadt menő lehet, nagyon kipróbálnám.

válasz erre

Elvis

3 hete és 6 napja

Wooooow! meglepett smiley Azt hittem Kína lesz az első befutó!

válasz erre