Több mint 80 ezer felhasználói adat szivárgott ki a DJI AeroScope alkalmazásból

2022. október 16.
341.3441
marco profilja, adatai
marco
Aggasztó hírekkel indult neki a hétvégének a Cybernews, állításuk szerint még nyáron felfedeztek egy nyilvános, 54,5GB méretű DJI AeroScope adatbázist egy AWS szerveren, amelyben 90 millió mért adat tartalmaz több mint 88 ezer felhasználói és egyéb információt.

Az adatok a DJI által gyártott és forgalmazott AeroScope eszközökről származnak, az Amazon virtuális webszerver szolgáltatásán pedig titkosítatlanul voltak elérhetők a magazin szerint. A fájlok nagyrészt az USA területén történt repülések naplóit tartalmazzák, de vannak Katarból, Németországból, Franciaországból és Törökországból mentett információk is.

A naplók tartalmazzák a drón helyzetét, modell- és sorozatszámát, a pilóta pozícióját, valamint a felszállási pontot, azonban az adatok között nem szerepelt személyazonosításra alkalmas információ. Az adatok feltöltését végző felhasználót nem sikerült megtalálnia a magazinnak, mert nem volt hozzáköthető domain, az AWS felhasználói adatai pedig természetesen nem nyilvánosak, így a Cybernews tájékoztatta mind a DJI-t, mind az AWS-t a kiszivárgó adatbázisról.

Az AWS azt mondta, hogy "a biztonsági aggodalmat továbbították az ügyfélnek, hogy felfigyeljen a problémára és a lehetséges hatások enyhítése érdekében járjon el". A DJI a Cybernews-nak elmondta, hogy a július 11-én felfedezett 54,5 GB-os adatkészlet - amelyet az amerikai AWS tárolt - nem az ő tulajdonuk, ami azt jelenti, hogy az az AeroScope eszközök segítségével a légtér megfigyeléséből gyűjtött adatokat valószínűleg valamelyik ügyfelük tette közzé.

Bár tény hogy a drónok megfigyelése elkerülhetetlen rövidebb és hosszabb távon is, azonban joggal feltételezhető, hogy a megfigyelési adatokat védett és titkosított adatbázisokban tárolják, hogy az ilyen esetek ne fordulhassanak elő többé, ezért remélhetőleg a nyers adatok elérését, vagy annak felhasználási lehetőségeit a DJI korlátozza a jövőben.
5 hozzászólás

Levente

1 éve, 5 napja

Hát igen, ezért kell mindent beregisztrálni, nyomonkövetni... Nesze neked magánélet.

válasz erre

Újfiú

1 éve, 7 napja

Gratulálok annak aki kiszivárogtatta, szép hosszú börtönéletet kívánok neki.

válasz erre

Bandita

1 éve, 7 napja

Azért ez elég gáz, a minimum a visszafejthetetlenség lenne...

válasz erre

Repülős

1 éve, 7 napja

Kellemetlen, nagyon rájár a DJI-ra a rúd mostanában. Szerintem szándékosan szivatják őket ilyenekkel.

válasz erre

Chuck

1 éve, 8 napja

Mondjuk a csávó remélem sittre megy miatta.

válasz erre