Életmentő drónos rendszert fejlesztenek a tűzoltóknak

2022. október 30.
394.0271
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Az amerikai Fairfaxben található George Mason University kutatói egy olyan drónon és az ahhoz kapcsolódó hordozható szenzoros megoldás párosításán dolgoznak, amely képes minden egyes égő épületben dolgozó tűzoltót megtalálni, és értesíteni a csapatukat, ha bajba kerülnek.

A tűzoltásban jelenleg használatos megoldások még a drónok segítségével is viszonylag bizonytalan eredményességgel működnek, hiszen az óriási hőtermelés sok esetben "elnyomja" a szenzoros érzékelést, egy fedett épületben pedig gyakorlatilag szinte lehetetlen a pontos helymeghatározás.

A most bejelentett kutatás keretében kiderült hogy Vijay Shah, a George Mason Egyetem Mérnöki és Számítástechnikai Főiskola Kiberbiztonsági Mérnöki Tanszékének adjunktusa egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgozik, amely képes megtalálni és "megvédeni" a tűzoltókat gyakorlatilag bármilyen körülmények között.

A fejlesztések arra irányulnak, hogy a tüzet körülvevő drónok jeleket kapnak a tűzoltók hordozható érzékelőitől, a parancsnokok pedig minden egyes személyt egyenként tudnak nyilvántartani, így javítani tudják az erőforrások kihasználását, és szükség esetén a tűzoltókat biztonságosabb helyekre is tudják irányítani.

Ha egy tűzoltó egy bizonyos ideig nem mozdult meg, a rendszer figyelmezteti a parancsnokot, hogy a csapat egyik tagjának mentésre lehet szüksége. A projekt és ezzel együtt a készülő rendszer az "5G Indoor Positioning System" elnevezést kapta, a fejlesztéseket az USA Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézete finanszírozza, a megyei tűzoltóság pedig folyamatosan együttműködik a csapattal.

Az arlingtoni tűzoltók 2025-től kezdik meg a technológia tesztelését éles helyzetekben, a tervek szerint pedig éveken belül világszinten is elterjedhet az új technológia.

A borítókép illusztráció!
5 hozzászólás

Repülős

1 éve, 7 hónapja és 4 napja

Hajrá! Ez nagyon jó!

válasz erre

Bandita

1 éve, 7 hónapja és 4 napja

Érdekes hogy eddig még nem csináltak ilyet. meglepett smiley

válasz erre

Levente

1 éve, 7 hónapja és 5 napja

Az komoly fejlesztés! meglepett smiley

válasz erre

Chuck

1 éve, 7 hónapja és 5 napja

De menő projekt!

válasz erre

rami89

1 éve, 7 hónapja és 5 napja

De jó hogy valakik foglalkoznak ezzel is érdemben. mosolygó smiley

válasz erre