Újra levegőbe emelkedett az Xpeng X2 repülő autó

2024. június 19.
3.3161
marco profilja, adatai
marco
A kínai Pekingben zajlott a napokban a Langfang Nemzetközi Gazdasági Szakkiállítás, ennek keretében a főváros nemzetközi repülőterén ismét az égen láthatták az érdeklődők az Xpeng X2 repülő autót, amely egyre közelebb áll a kereskedelmi forgalomba kerüléshez.

Az Xpeng AeroHT által fejlesztett "repülő autó" - amelynek egyelőre nincsenek kerekei - először másfél éve Dubajban szállt fel nyilvánosság előtt, azóta pedig folyamatosan fejleszti a cég, többek között ejtőernyős biztonsági rendszert is bemutattak hozzá.

A cég most arra készül, hogy 2024 utolsó negyedévére megrendelést kapjon az Xpeng X2, magyarán kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Ezzel a tervvel egyébként egész jól állnak, hiszen egyrészt a cég megkapta idén a Polgári Légiközlekedési Hivatal engedélyét, másrészt a kínai fővárosban már légi útvonalakat is terveznek hamarosan megnyitni, amelyek a sürgősségi mentés, a logisztika, a turizmus és az ingázás számára nyitnak majd szabad légteret, legkésőbb 2027-re.

A kétüléses repülő autó két vezetési móddal van felszerelve, ezek a kézi és az autonóm - amelyből az autonóm repülés során az utasok biztonságos repülési élménnyel utazhatnak egyszerű indulási és leszállási pontokkal, ehhez csak egy gombnyomásra van szükség, akár távoli indítással. A kézi vezérlésű repülés során pedig természetesen manuálisan vezérelhető a jármű.

Az Xpeng eVTOL-ja egyébként a mostani nyilvános bemutató előtt már tesztrepüléseket hajtott végre több lehetséges forgatókönyv szerint, beleértve a sivatagokat, folyókat és part menti területeket is - egyelőre minden helyzetbe sikeresen helyt áll.

A koncepció egyébként így néz majd ki, ha minden fázissal sikerül végezni:

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

Repülős

1 hónapja,

Kár hogy nagyon drága ez a technológia... szomorú smiley Az olcsó is százmillió... szomorú smiley

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja, 1 napja

Nagyon komolyan tolják!

válasz erre

Elvis

1 hónapja, 1 napja

Wooooooow de komoly! meglepett smiley

válasz erre

Újfiú

1 hónapja, 1 napja

Durva hogy Kínában ez hamarosan valóság.

válasz erre