Vezeték nélküli, víz alatti drónrendszert fejlesztenek az akvakultúra ágazat számára

2023. május 14.
3.4301
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Egy norvég és egy svájci cég összefogásából, valamint 2 millió euró (740 millió forint) támogatásból olyan víz alatti drónrendszert fejlesztenek ki hamarosan, amely akár hónapokig a víz alatt tevékenykedhet, miközben folyamatosan szolgáltatja az adatokat a felszínen lévő üzemeltetőknek.

Az első körben akvakultúra ágazat számára kialakított technológiai ökoszisztéma az EXRAY autonóm víz alatti drónt kifejlesztő, svájci Hydromea és az induktív töltési és adatátviteli technológiában roppant erős, norvég Unplugged közös fejlesztéseként látja meg a napvilágot, a tervek szerint nagyjából 30 hónap múlva.

Az EXRAY különlegessége, hogy nem szükséges számára vezetékes összeköttetés a víz alatt, de mégis könnyedén vezérelhető, irányítható. Mivel a tengeri műveletek automatizálására irányuló folyamatos lépések és az óceáni gazdaság kétszámjegyű éves növekedési üteme jelentős munkaerőt igényel, ezért az akvakultúra, a tengeralatti tenyésztési piac ágazatai, valamint a víz alatti eszközök állapotának ellenőrzése iránti igény a következő évtizedekben várhatóan nagyon megugrik.

Egy ilyen platform lehetővé teszi az adatok gyűjtését és továbbítását, önállóan együttműködő kommunikációs kapcsolatokat hozva létre az érzékelők, az infrastruktúra és a nagyobb járművek között, mindez pedig folyamatosan távoli műveletként vezérelhető. Ehhez a most fejlesztett eszközök óriási segítséget nyújtanak majd, az AUV (autonomous underwater vehicle - autonóm víz alatti jármű) eszközök fejlesztése pedig nem csak kulcsfontosságú, de óriási segítség a természet megóvásában is.

Nézd nagyban ezt a videót!



4 hozzászólás

Bandita

1 éve, 3 hónapja és 10 napja

De durca! meglepett smiley

válasz erre

Újfiú

1 éve, 3 hónapja és 10 napja

De durva ez a cucc! meglepett smiley

válasz erre

Levente

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

Na ez komoly fejlesztés!

válasz erre

Chuck

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

De menő bakker! meglepett smiley

válasz erre