Vízimentő drónt fejlesztettek Kínában

2024. május 02.
3.3781
marco profilja, adatai
marco
A WHO adatai szerint a fulladás a világon a harmadik vezető ok a nem szándékos sérüléses halálozások között, ezért is fontos a kínai Didiok Makings fejlesztése, akik egy olyan drónt mutattak be, amely légi mentőövként siet a bajbajutottak segítségére.

A véletlen vízbefulladások globális veszélyt jelentenek, a part menti régióktól a szárazföldi tavakig és folyókig az Egészségügyi Világszervezet 2019-es becslései szerint mintegy 236 000 ember hunyt el fulladás következtében.

A Guangzhouban székelő Didiok Makings fejlesztette, mindössze 5 kilogrammos TY-3R drón az úgynevezett Air-Water Rescue Drone rendszer elnevezést kapta a keresztségben, a jellemzői pedig igen figyelemre méltók, hiszen a hibrid szerkezet akár 47 km/h sebességre is képes még 40-50 km/h-val tomboló szélben is. Az IP68 védelemmel ellátott eszköz 10 percig is képes folyamatosan repülni, a 720p HD kamera képet továbbít még olyan helyzetekben is, amikor nincs közvetlen rálátás az irányító és a drón között.

Vízimentő drónt fejlesztettek Kínában - 3. kép

A TY-3R a bajba jutott úszóhoz érve a víz felszínén landol, itt stabil úszóeszközzé alakul át, amely egyszerre akár két felnőttet is képes a víz felszínén tartani. A helyszínre érkező mentők gyorsan meg tudják határozni a drón helyét, 1,1 kilométeres körzetben. Amint a kimentett biztonságban a mentőhajó fedélzetén tartózkodik, a TY-3R autonóm módon visszatér kilövési pontra.

A Didiok Makings elképzelése szerint a TY-3R a katasztrófaelhárítók, a bűnüldöző szervek és a tengerészeti szervezetek szerves eszközévé válik, ennek érdekében repülési tesztbázist hoztak létre.

Nézd nagyban ezt a videót!

Vízimentő drónt fejlesztettek Kínában - 2. kép


Vízimentő drónt fejlesztettek Kínában - 4. kép

4 hozzászólás

Repülős

1 hónapja, 2 hete és 1 napja

Egyelőre nem tűnik túl hatásosnak...

válasz erre

Elvis

1 hónapja, 2 hete és 1 napja

Ötletes megoldás!

válasz erre

Chuck

1 hónapja, 2 hete és 1 napja

Nem rossz, bár nem valami bizalomgerjesztő a kinézete... röhögő smiley

válasz erre

Újfiú

1 hónapja, 2 hete és 2 napja

Na ez menő!

válasz erre