Hogyan lett a DJI-ból a drónpiac legsikeresebb cége? Íme a teljes sztori!

2019. július 27.
45.8571
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A tech-világ egyik leggazdagabb embere, aki 3,6 milliárd dolláros nettó vagyonnal bír - ő Frank Wang, a világ első milliárdosa, aki a drónok területén tört be, és bizony ő a DJI alapítója is. A csúcsig vezető út kevesek számára ismert, holott egy roppant inspiráló történettel büszkélkedhet a neves kínai gyártó, valamint maga Frank is, aki karrierútjával sokak számára válhat mintapéldává.


Minden egy lelkes nebulóval kezdődött

Frank Wangot már kis korában elvarázsolták a repülő dolgok, szabadidejében pedig előszeretettel olvasott különféle repülőmodellekről, valamint nem keveset álmodozott egy olyan kütyüről, ami kvázi mint egy tündér követi őt, a fedélzeten egy kamerával. 16 évesen aztán Frank megkapta az első távirányítós repülőjét, óriási volt az örömködés, bár azt azért halkan jegyezzük meg, hogy szinte seperc alatt összetörte azt.

Napjainkra ez a cég már a legfőbb piacvezetőnek számít, ráadásképp gimbalok terén is képviseltetik magukat a Roninnal és az Osmo Pockettel, valamint az akciókamerák tekintetében az Osmo is az ő termékük, mégis most mi csak és kizárólag a DJI drónos szegmensével fogunk foglalkozni.

Ezt követően pszichológia szakon tanult tovább Sanghajban, ezzel édesapja nyomdokaiba lépve, viszont a repülők iránti szenvedélye nem csappant, fiatalkorának nagy részét különféle modellek megépítése töltötte ki, éppen ezért szerette volna, ha ebbe az irányba tanulhat tovább, ellenben a jegyei nem voltak megfelelőek olyan neves egyetemekhez, mint az MIT vagy a Stanford.

Az elme a DJI mögött, maga a cégalapító: Frank Wang

Az elme a DJI mögött, maga a cégalapító: Frank Wang


Ebből fakadóan Kelet-Kína állami egyetemén, majd a Hongkongi Tudomány és Műszaki Egyetemen kötött ki, és bár nem éppen tudta abban az időben, hogy mi is lesz belőle végül, ám végzősként épített egy távirányítós helikoptert, ami után végképp elhatározta, hogy ő bizony ezzel akar foglalkozni.

A végső csoportprojektjébe konkrétan mindent beleadott, szívét-lelkét beletette a munkálatokba. Volt, hogy tanórákat hagyott ki a projekt érdekében, sőt még akár hajnali 5-ig is képes volt fennmaradni, csak hogy tető alá hozza, viszont a projekt középpontjául szolgáló helikopter fedélzeti számítógépére programozott lebegési funkció összeomlott a prezentálás előtti estén - végül viszont csak befejezte azt.

Robotikai professzora Zexiang Li vette a szárnyai alá Franket, aki ezek után elkészítette a világ első olyan miniatűr helikopterét, ami majdnem elérte a Mount Everest tetejét. Ennyi motiváció már bőven elég volt számára, hogy létrehozza a Da-Jiang Innovation Technology formációt, avagy ahogyan a legtöbben ismerik: a DJI-t.

A DJI korai évei, és az első igazi siker: a Phantom

Wang, mentora, Zexiang Li, és az a bizonyos első helikopter

Wang, mentora, Zexiang Li, és az a bizonyos első helikopter


A DJI pályafutása négy emberrel indult: Jinying Chen, Zhihui Lu, Chuqiang Chen és Frank Wang. Minden 2006-ban indult, amikor is Frank a Hongkongi Tudomány Egyetemen mondhatni megalapította a DJI kezdeti verzióját, egészen pontosan az intézmény raktárában. Szinte mindenki feláldozta az addigi egzisztenciáját a DJI érdekében, például a csapat legfiatalabbb tagja, Zhihui Lu bezárta a saját kis cégét, és mindössze 100 dollárnyi megtakarítással szállt be, míg Chent több mint 1,2 millió forintnak megfelelő összegre büntették, merthogy egy 3 éves szerződést bontott meg a távozásával.

Következő lépés gyanánt otthagyták az egyetemi székhelyüket, és Sencsenbe, avagy a mindenféle gyártás szíveként szolgáló városba vonultak, az egészet pedig Frank finanszírozta az egyetemi ösztöndíjának megmaradt kasszájából. Időközben publikált Frank az interneten egy videót a még az egyetemen megépített helikopteréről, és meg is vették azt több mint 2 millió forintnak megfelelő összegért - összehasonlításképp említjük, hogy körülbelül 600 ezer forintért készítette azt el, így bőséges profitról beszélhetünk.

A modell értékesítéseit követően már bőven volt elég pénz a kasszában, hogy a személyzet is fizetésben részesüljön. 2006 végére már havi 20 kontrollert adott el a cég, valamint Frank családjának jó barátja, Lu Di 26,5 millió forintnak megfelelő összeggel segítette ki a DJI-t.

Az első Phantom-drón hozta meg az igazi berobbanást a DJI számára

Az első Phantom-drón hozta meg az igazi berobbanást a DJI számára


Gyors ugrás 2008-ba, amikor is elkezdtek formálódni az első hivatalos DJI drónok, az eredeti négyfős csapatból pedig csak Frank maradt. Megkezdődtek a fejlettebb kontrollerek gyártásai, példának okáért autopilot funkciót is tudtak már az újgenerációs modellek, ráadásul a gyártási költség is kevesebbre mint a negyedére csökkent 2011-re, ami megint csak egy óriási előrelépés volt.

Ezután született meg a DJI North America nevű leányvállalat Colin Guinn segítségével, a cél ezzel a divízióval pedig a tömeges piacra való értékesítés volt. Az elkövetkezendő egy évben a DJI már egy komplett dróncsomagot tudhatott magáénak, azaz voltak propellereik, szoftverük, vázuk, kamera stabilizátoruk és távirányítójuk is. 2013-ban pedig elindult a DJI következő fejezete a Phantom-széria első iterációjának rajtjával, ami az első olyan előre összeállított quadcopter, mely ráadásképp a kicsomagolást követő egy órában már reptethető - sőt, nem törik össze az első ütközése során.

Utóbbi furcsán hangozhat, azonban ne feledjük, hogy azokat az időket járták akkoriban, amikor egy drón az első becsapódást követően hajlamos volt ripityára törni, így e téren is újított a DJI. És hogy mi lett ennek az eredménye? A cég akkori legjobban fogyó drónja, ami kevés marketinggel meghozta a cégnek az abszolút piaci diadalt.

A Spark és a Mavic Pro volt a következő sikersztori

A Spark és a Mavic Pro volt a következő sikersztori


A drónpiac vezetőjévé avanzsál a DJI, megjelenik a Mavic Pro és a Spark

2013 májusában ismét egy olyan fázis következett, ami szignifikánsnak tekinthető, lévén a DJI kivásárolta Colin Guinn részét a cégből, ami a későbbiekben nem mást jelentett, mint hogy minden bevétel a kínai központba szállingózott ezentúl, az eredmény pedig megint csak jelentkezett, merthogy 130 millió dolláros összebevételt zsákolt be az év végére a cég.

2014-re egy befektetési kört követően 1,6 milliárd dollárt ért a piacon a DJI neve, az évet pedig 500 millió dolláros bevétellel zárták. Azért egy év alatt egy ekkora ugrás egyáltalán nem tekinthető mellékesnek, azaz mondhatjuk, hogy ekkorra már csúcson volt a cég.

2009 és 2014 között minden évben megtriplázódott, sőt volt, hogy megnégyszereződött (!) a cég eladási rátája, és ahogyan elkezdtek megjelenni az első igazi konkurenciák, a DJI nem adott alább, a gigasikernek számító Phantom-drón 10 perces üzemidejét feljavították 28 percre az újabb és újabb kiadványokkal, illetve felbukkant a beépített kamera is.

Eddigre már bőven ki volt éhezve a hobbidrónos közeg is valami finomságra, ám nemigen volt olyan termék a piacon, ami alkalmas lett volna számukra, viszont a DJI meglátta ezt a rést, és a Phantom-széria sikere után megjelentették a Mavic Prót 2016-ban, majd a Sparkot 2017-ben. Sikert sikerre halmoztak, amivel elérték, hogy a versenyszféra gyakorlatilag teljesen megszűnt, merthogy óriási előnyt élveztek a konkurens vállalatokkal szemben.

lmodozók, zsenik, forradalmárok - Steve Jobs és Frank Wang megannyi aspektusból hasonlít

lmodozók, zsenik, forradalmárok - Steve Jobs és Frank Wang megannyi aspektusból hasonlít


A kezdetekkor még GoPro kamerákat használt a DJI, azonban idővel már saját fejlesztéseket vettek igénybe, sőt mi több, a GoPro próbát tett a drónpiacon is, viszont csúfosan elvéreztek. Olyannyira konkrétan, hogy több mint egy évig tartott felállni ebből az elhasalásból. Sőt mi több, még akciókamerák terén is felvette a versenyt a DJI az Osmóval!

Zárszó, avagy minek köszönheti a DJI a sikerét

Fontos aduász még a DJI számára, hogy a gyártási központok gyakorlatilag egy köpésre vannak a székhelytől, ergo egy reggel összeszerelt drónt délután már képesek is tesztelni. Hogy minek köszönhette a kérdéses kínai brigád a sikerét, és miért élveznek mára ekkora előnyt a piacon? A már említett székhely mellett ügyesen találták meg a piaci réseket, kiváló árakat lőttek be a készülékek számára, és mondhatni ők voltak az elsők, akik olyan drónokat kezdtek el értékesíteni, amik előre össze voltak szerelve, és szinte pillanatok alatt már lehetett őket reptetni.

Ehhez pedig még hozzájön Frank Wang is, aki nélkül ez az egész nem jöhetett volna létre. Túlzás nélkül egy inspiratív egyéniségről beszélhetünk, aki tűzön-vízen átvitte az ötleteit, és egy egyetem szobájából indulva megreformálta a világot. A DJI sikertörténete valójában Frank nélkül nem is vázolható, és csak hogy egy párhuzammal zárjuk cikkünket: egy legalább akkora álmodozó zseniről beszélhetünk, mint amit Steve Jobs jelentett a mobil- és laptoppiac számára.
7 hozzászólás

Repülős

5 éve, 25 napja

Most regeltem, nagyon bejön az oldal. Rengeteg érdekes és hasznos infó van, és látom, ha nem is sok Yuneec van, de legalább van. mosolygó smiley

Ez a DJI sztori elképesztő, és nem épp ezért, de én is DJI-ra fogok váltani hamarosan, mert nagyon tetszik amit csinálnak.

válasz erre

Levente

5 éve, 25 napja

Én már százszor feladtam volna menet közben. röhögő smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 26 napja

Nagyszerű cikk, imádom! A történet maga pedig nagyon meglepett, nem hittem volna, hogy egy vízióból indult az egész! meglepett smiley Tiszteletre méltó amit elért.

válasz erre

zender

5 éve, 26 napja

Nagyon jó cikk lett, ez nekem nagyon tetszett most! Többi cégről is lesz ilyen? Egy GoPro érdekelne. mosolygó smiley

válasz erre

Bandita

5 éve, 26 napja

Bakker. meglepett smiley Új nevet tanultam meg. Nem hittem volna. mosolygó smiley

válasz erre

Újfiú

5 éve, 26 napja

A fene se gondolta volna hogy ez ilyen egy emberes sztori! meglepett smiley Nagyon kemény!

válasz erre

rami89

5 éve, 27 napja

Hát, nem hittem volna hogy egy ilyen "egyszerű" átlagember víziója ez az egész! meglepett smiley Nagyon inspiráló történet!

válasz erre