Közzétették az egységes európai drónszabályozás részleteit

2019. június 11.
1.3221
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Pár hete már hírt adhattunk róla, hogy Európában hamarosan egy egységes drónszabályozás jön létre, ami a DJI közreműködésével fog megvalósulni, és ezeknek az élesedése az elkövetkezendő négy évben esedékes.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség most egy blogposzt formájában osztotta meg a friss, egységes törvényekkel kapcsolatban az első részleteket. Természetesen regisztrációhoz lesz kötve, hogy szabadon drónozhassunk Európa-szerte, ám amint megvan az engedély, semmi nem akadályoz meg minket a féktelen repülésben.

Egyelőre az új szabályozások viszont még nem fognak életbe lépni, erre még legalább egy évet, azaz június 20-áig várni kell, onnantól viszont már lehet regisztrálni az országunkban a programra, vagy éppen azon a területen, ahol üzleti vállalkozást működtet a regisztrálni vágyó pilóta. Értelemszerűen az új törvények felül fogják írni a nemzeti szabályozásokat.

Egy-két tényezőt már ismertettek is, ami be lesz vezetve a későbbiekben, például hogy három kategóriába lesznek sorolva a drónos tevékenységek. Egyrészt a potenciálisan alacsony kockázattal bíró repülések, mely során legfeljebb 25 kg-os gépek kerülnek alkalmazásra, másrészt itt van nekünk a "specifikus" kategória, amibe azok a műveletek tartoznak, amikor engedélyt kell kérnünk egy adott helyszínen való drónozáshoz, míg a "hitelesített" kategória a magas kockázatú tevékenységeket jelzi (szállítás, tömegek feletti repülés).

Az emberek magánéletét úgy igyekeznek majd megóvni, hogy regisztrálni kell, ha a drónon olyan szenzor van, mellyel személyes adatot lehet begyűjteni. Azt remélik ezektől az újdonságoktól, hogy a későbbiekben nem fordulhat elő olyan jellegű malőr, mint a gatwicki drónbotrány. Bár mi összeszedtük a legfontosabbakat, a komplett törvénylista ITT olvasható.
3 hozzászólás

Bandita

3 hónapja, 1 hete és 4 napja

Lesz időnk felkészülni az biztos!

válasz erre

Újfiú

3 hónapja, 1 hete és 5 napja

Elég sokat várnak vele még.

válasz erre

Levente

3 hónapja, 1 hete és 5 napja

Az a lényeg hogy jön, még ha csak lassan is.

válasz erre