Virtuális repülés, avagy drónok a videojátékokban

2019. augusztus 31.
44.9181
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Mindig öröm az, amikor a drónozás újabb és újabb területeken képviselteti magát, hiszen ezeknek a "csomagkapcsolásoknak" hála egyre több és több ember ismeri meg a kis repcsikben rejlő potenciált. Az egyik legnagyobb zászlóvivője ezeknek egyértelműen a videojáték-piac lehet, lévén egy teljesen laikus embert mi más húzhatna be, mint egy mókázással teli óra valamilyen játékszoftver társaságában?


Az pedig színtisztán látható, hogy mind a közönség, mind az ipar irányából megvan ez a törekvés, lévén egyre több és több drónos vonatkozású videojáték bukkan fel a színen, vagy ha nem is konkrétan repülő barátainkra koncentrál az adott alkotás, de valamilyen formában feltűnik benne.

Persze kár lenne áltatni magunkat, nyilvánvalóan a legtöbb esetben nem azt a felhasználási módot veszik alapul, amiért mi is rajongunk (FPV versenyzés, fotózás, videózás, szimplán a repülés élménye, satöbbi), hanem különféle lövöldözős játékokba implementálják őket.

A Ubisoft nevezetű gigavállalat a játékipar berkein belül az utóbbi években szinte minden második játékában előhúzza valamilyen formában a drónokat (Rainbow Six Siege, The Division 2, Ghost Recon Wildlands), bár nem feltétlenül mindig repülőgépekről beszélünk ez esetben. Kétségtelen azonban ennek a jelentősége, hiszen például a Ghost Recon Wildlands nyomán egészen biztosan sokaknak jött meg anno a kedve, hogy a valóéletben is reptethessen egy ilyen masinát.

Ott vannak akkor azok a címek, amik sokkal inkább egy kisebb közegnek szólnak, azonban ezekben az esetekben már komplett rivaldafényhez jutnak bennük a drónok. Nem is olyan régen híreztünk a Drone Strike Force néven futó árkád alkotásról, ami egy online többszereplős móka, melyben a lényeg, hogy ellenfeleink repcsijeit likvidáljuk, majd minden mérkőzés után saját szájíz szerint fejlesszük a repülőt. Nyilván ez nem a pacifista oldala az egésznek, ellenben vitathatatlan, hogy ez is népszerűsíti az ipart, főleg úgy, hogy egyre nagyobb popularitásnak örvend a játék.



Ugyanez a kaliber a DRONE is, ami közel teljesen ugyanígy írható le, azzal a különbséggel, hogy eme mű már tavaly december óta a piacon van, és többen is egy lehengerlően izgalmas is adrenalindús őrületről számolnak be, így az ilyen jellegű játékok szerelmesei ezt se hagyják ki, mindenképp megéri tenni vele egy próbát.

Lehetne persze firtatni, hogy mennyire etikusak az ilyen jellegű videojátékok, de egyértelmű, hogy akinek egy csepp esze is van, az nem fog az ilyen szoftverek nyúzása nyomán fegyvert aggatni a drónjára, hogy ugyanezt a műveletet a valóéletben is megismételje. Akiben nincs ott ehhez az indíttatás, az nem fog efelé tendálni egy ilyen játékkal sem.

Továbbá az sem elhanyagolandó, hogy szinten nemrégiben érkezett meg a bejelentés a gamescom videojátékos rendezvényről, hogy egy, a Drone Champions League nevével fémjelzett hivatalos drónos videojáték készül DCL: The Game címmel, ami viszont már azt az aspektust helyezi fókuszba amiért a sokan rajongunk: a versenyzés öröme.



Külön öröm eme szoftver esetében, hogy tetszés szerint akár valódi távirányítót is ráköthetünk, ezáltal nem kizárt, hogy kap az egész egy szimulátoros utóízt, de ha még nem is mennek el túl radikálisan ebbe az irányba, egészen biztosan sok kezdő dróner számára lesz tökéletes kiindulási pont, hogy egyrészt megszeresse ezt az egész világot, másrészt pedig az első élesben történő repülése során ne legyen elveszve, és valamennyire már gyakorlottan tudja megkezdeni pályafutását.

Érdekes továbbá az Unmanned című, elképesztően pici méretű videojáték is, ami sajnos sosem kapott akkora figyelmet, mint amilyen horderejű üzenettel szolgál. Egy teljesen átlagos családapát vesz alapul, aki rendszeresen játszik a gyerekével, éli a kis életét, olykor azonban a háború csataterein végez nemzete ellenségeivel egy drónnal az égből.



Bár a kivitelezés nem a legprofibb, kétség sem férhet hozzá, hogy elképesztően erős ez az alapkoncepció, ami nem elég, hogy prezentálja a háború ezen oldalának borzalmait, de még olyan megoldásokkal is operál, mint például amikor osztott képernyőn látjuk, ahogyan az apuka nyomkodja a távirányítót, és gyakorlatilag csak pixeleket lát rajta, addig a másik képernyőn a valóságot látjuk, ahogyan ezek a pixelek húsvér emberek, és mind az ő áldozatául esnek. Erős üzenet, mindenképp becsülendő, hogy ilyen is van.

Kicsit békésebb, vidámabb vizekre evezve: korunk legnagyobb dróngyártójának szimulátora sem maradhat ki a sorból. A DJI Flight Simulator lehetőséget biztosít rá, hogy minél inkább átéljük a különféle körülmények közötti repülés élményét, például repülhetünk szélben, alapvető repülési metódusokat gyakorolhatunk, szabad repülésre is van opció, sőt még akár különleges munkafolyamatokat is átélhetünk, mint a mentőakciók és a távvezetékek ellenőrzése.

A Mavic-, a Phantom-, az Inspire és a Matrice 200-szériát is támogatja a szimulátor, amiket természetesen csatlakoztatott DJI kontrollerrel is van módunk vezérelni a teljes körű átélés érdekében, a fejlett fizikai motor pedig segít egy ahhoz közeli képet adni, hogy mégis milyen a valóságban reptetni egy gépi madarat - akár még a zuhánások és becsapódások esetén is.



Azonban nemcsak a DJI képviselteti magát a szimulátorok területén, megannyi más program is rendelkezésre áll, ha virtuálisan kívánnánk repülni. A RealFlight Drone Edition eredetileg sima repülőgépeket is helikoptereket engedett szimulálni, ám a drónok felemelkedésével kiadtak egy különálló varinást, ami ezekre helyezi a hangsúlyt.

Itt is tudunk saját kontrollert csatlakoztatni, amivel aztán 15 eltérő modellt irányíthatunk (köztük versenydrónokat, légifotózásra alkalmas gépeket, hexacoptereket, sőt még nyolcrotoros bestiákat is), húsz eltérő környezetben, valamint a repülés fizikái természetesen ez esetben is meglehetősen fejlett.

Azok számára sincs minden veszve, akik nem rendelkeznek PC-vel, csak és kizárólag mobiltelefonnal, lévén nekik van kitalálva a Realflight Mobile, mely kvázi a PC-s variáns egy lebutított kiadványa, az ingyenes próbaverzió pedig két távirányítós repülőt enged tesztelni iOS-en és Androidon.

Nincs akkora beleélési faktor ennek esetében, mint az imént sorolt példáknál, hiszen azért érintőképernyővel drónozni nem a legszerencsésebb, illetve maga a szoftver is busás összeget kér el, ha további drónokat oldanánk fel, de pár percnyi mókázásra abszolút korrekt választás. Többre viszont nem éppen izgalmas, ennél jóval komplettebb és élvezetesebb játékokra is lecsaphatunk...



Tehát összességében láthatjuk, hogy mind a szimulátorok, mint az árkád őrültségek szerelmesei masszívan ki vannak szolgálva ezen a piacon, viszont talán nem tévedünk, hogy az elkövetkezendő években egyre többször fogunk hallani ilyen szoftverek debütálásáról, a drónvilág fejlődésével egyetemben.

Nyilván ahogyan az autózás világában, úgy a drónozásnál is meg fognak jelenni az egyre igényesebb, minőségibb és profibb szimulátorok, ahogyan bővül idővel a kínálat a lövöldözős, szimpla hátradőlős élmények garmadájával is, ennek pedig csak örülni tudunk, hiszen a hobbinkat ezáltal több és több embernek van lehetősége megismerni.
10 hozzászólás

Ronalddo

4 éve, 10 hónapja és 23 napja

Hát köszi ezt a cikket, most kezdhetek körülnézni mi van meg ezekből. röhögő smiley

válasz erre

rami89

5 éve, 10 napja

Nekem ez nehéz terep, nem nagyon játszom! mosolygó smiley De ezek a mobilosok érdekelnek, meg is nézem őket! mosolygó smiley

válasz erre

Levente

5 éve, 10 napja

Ebből az aspektusból még nem is foglalkoztam a drónokkal, pedig tényleg milyen jó alapanyagot kínálnak a játékokhoz! mosolygó smiley Mondjuk nyilván itt a harci drónok vannak előnyben.

válasz erre

WickedSick

5 éve, 10 napja

Bandita írta:
Ok, bocs, rosszul fogalmaztam. A PC-s játékokat belinkeltétek, a mobilosokat nem, úgy értettem.
Továbbra sem értem. Be van linkelve röhögő smiley röhögő smiley röhögő smiley

válasz erre

Bandita

5 éve, 10 napja

WickedSick írta:
Kár hogy csak két bekezdést szántunk rá... röhögő smiley
Ok, bocs, rosszul fogalmaztam. A PC-s játékokat belinkeltétek, a mobilosokat nem, úgy értettem.

válasz erre

WickedSick

5 éve, 10 napja

Bandita írta:
Kár hogy mobilos játékot nem dobtatok bele, van pedig néhány.
Kár hogy csak két bekezdést szántunk rá... röhögő smiley

válasz erre

Bandita

5 éve, 11 napja

Kár hogy mobilos játékot nem dobtatok bele, van pedig néhány.

válasz erre

Újfiú

5 éve, 11 napja

Nem gondoltam volna hogy már ennyi féle játék van! meglepett smiley

válasz erre

zender

5 éve, 11 napja

Bakker nem hittem volna hogy ennyi játék van már drónos! meglepett smiley A sima játékokban meg észre sem vettem! röhögő smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 11 napja

Na ez a nekem való cikk! mosolygó smiley A két kedvenc területem egyben! mosolygó smiley

válasz erre