5+1 tipp a legjobb nyári drónfotód elkészítéséhez

2019. június 29.
43.8761
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Mivel javában a nyári szezont tapossuk, így természetesen a mi cikkeink esetében is a strandolós/napsütéses évszak áll a fókuszban. Mint minden más idénynek, úgy a nyárnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai, drónozás szempontjából meg aztán főleg. Kőkeményen küzdünk a túlmelegedés ellen, írtunk már cikket arról, hogy miként érdemes élni a hobbinknak egy vakáció során, viszont most elétek tárunk 5+1 olyan tényezőt, amivel a nyári drónfotód messze magasabb szintre emelheted.


1. Kutasd fel a legszuperebb tájat a fotódhoz!

Bár ez alapvetően minden évszakban egy egyértelmű pont, ellenben nyáron kitárulkoznak a kapuk, és olyan területek is elérhetővé, vagy éppenséggel csodaszéppé válnak, amik máskor nem. Példának okáért egy domboldali pillanatkép, esetlegesen egy tengerparti fénykép iszonyat mód ütős tud lenni, arról meg már nem is beszélve, hogy egy fotós legjobb barátja, a Nap elképesztően jól használható nyáron, ami szintén egy új dimenziót ad a jól megszokott tájaknak.

Hogy micsoda? Nincs ötleted, hogy piciny hazánkban hol lenne érdemes repülni és fotót lőni drónnal? Akkor bizony ajánljuk figyelmedbe a nyári drónajánlónkat, mely során listáztunk 5+1 olyan helyet Magyarországon, amit érdemes meglátogatni, viszont fontos megjegyezni, hogy még ezeken a helyszíneken is érdemes kutakodni, hogy melyek azok a témák, amik a leglátványosabbak tudnak lenni egy fotón, az égből betekintve.

Egy ilyen látkép mégiscsak a nyári szezonban mutatja ki a foga fehérjét

Egy ilyen látkép mégiscsak a nyári szezonban mutatja ki a foga fehérjét


2. Használd ütősen a színeket!

Mint arra már korábban kitértünk, a napfénnyel való kísérletezés kiváltképp hálás feladat nyáron, ez pedig lehetőséget biztosít rá, hogy ütös színkompozíciókat állítsunk össze. Mit értünk ezalatt? Vegyünk például egy tavon készült fotót, amin egy úszómatrac van jelen. Ez az összeállítás a megfelelő napsütés mellett máris remek alap, ugyanis a fényt visszatükröző víz mindig kiváló adalék, ám akár még egy ilyen összetételt is képesek vagyunk megdobni egy apró változtatással: ha annak az úszómatracnak a színe bőven elüt a háttértől, akkor máris egy olyan kontrasztról beszélhetünk, ami azonnal felhívja magára a figyelmet.

Érdemes a fotó központi alanyát úgy megválasztani, hogy az ne vesszen el a fotón. Hívja fel magára a figyelmet, kísérletezzünk a pazar színellentétekkel, legyünk kreatívak! Mint az életben minden, úgy itt is gyakorlás teszi a mestert, így ne csüggedj, ha az első választásaid semmi különlegeset nem nyújtanak. Próbálkozz további kompozíciókkal, és hidd el, előbb-utóbb már rutinos leszel ezen a területen is!

Gyönyörű kontraszt, nagyszerű kiemelés - a megfelelő színkompozíció roppant fontos!

Gyönyörű kontraszt, nagyszerű kiemelés - a megfelelő színkompozíció roppant fontos!


3. Elengedhetetlenek a megfelelő kamerabeállítások!

Amennyiben még csak a szárnyaidat bontogatod drónfotózás tekintetében, és egyelőre próbálgatni szeretenéd a lehetőségeket, de amennyiben magasabb szintre szeretnéd emelni a képességeid, akkor érdemes itt is élni azzal, ami minden dolog ősanyja - próbálkozás, kísérletezés, gyakorlás. Vizslassuk a csúszkákat, állítgassunk, figyeljük meg, milyen opciók változtatásával érjük el a fejünkben elképzelt eredményt.

A zársebesség módosításával tudjuk szabályozni, hogy a kameraszenzorba mennyi fény jusson, az ISO csökkentésével elérhetjük, hogy kevésbé legyen érzékeny a fényre, és megannyi más beállítás van meg, amivel trükközni tudunk. Eleinte lehet, hogy csak véletlenül fog összejönni a beállítások vad módosítgatásával a kívánt végeredmény, de egy ponton túl már pontosan fogjuk tudni, hogy melyik skálához kell nyúlnunk, és mi mit csinál.

Minden egyes szituáció másféle kamerabeállítást igényel

Minden egyes szituáció másféle kamerabeállítást igényel


4. A megfelelő szűrő igazi aduász lehet!

Amennyiben pénzbeli kiadásokat sem bánunk a jobb fotó érdekében, akkor nem árthat beruházni egy szűrőre, amivel gyakorlatilag akadásmentes, filmhatású videókat kaphatunk lencsevégre. Ezt értelemszerűen a záridő sebességének csökkentésével éri el, azonban egy ilyen vásárlás után nemigen szoktak panaszkodni a drónerek - az eredmény egy letisztult, valóban filmszerű mozgókép.

Ha felkeltette az érdeklődésed a témakör, akkor mindenféleképp látogass el a Play24/7 felületére, ahol találsz DJI Sparkhoz Cinema Series szűrő szettet, sőt még a DJI Mavic 2 Próhoz is kaphatsz ugyanilyen márkájú filtert, valamint a Mavic 2 Zoom és a Mavic Air tulajdonosok is megtalálják a számításaikat.

Egy szűrőbe való beruházás mindig okos döntésnek bizonyul

Egy szűrőbe való beruházás mindig okos döntésnek bizonyul


5. Használd ki az "arany órát"!!

Aki esetleg kicsit jártasabb már a fotózás témakörében, az nagy valószínűséggel tisztában van az "arany óra" fogalmával. Lényegében a napfelkelte utáni, valamint a naplemente előtti egyórás időintervallumot jelzi, amikor is a Nap sugarai olyan gyönyörű árnyalattal vetülnek sütnek, ami egész egyszerűen lélegzetelállító alapot ad egy-egy fotónak.

A név nem véletlen: gyakorlatilag aranyba öltözik a táj a csodás megvilágításnak köszönhetően, így ha esetleg még tényleg csak kezdetlegesen próbálkozol a drónfotózással, érdemes kifogni pont az arany órát, hiszen bőségesen meg tudja dobni az önbizalmad, amikor ebben az időtartamban lősz egy meseszép pillanatképet.

Korábban már foglalkoztunk tüzetesebben is a képkészítés alapjaival egy bőséges cikk keretein belül, így érdemes innen is ötleteket meríteni a jobb drónfotók érdekében.

Az egyik legnépszerűbb fotós téma az arany óra - egy kis HDR a képre, és elképesztő kompozíciók jönnek létre

Az egyik legnépszerűbb fotós téma az arany óra - egy kis HDR a képre, és elképesztő kompozíciók jönnek létre


5+1. Tanuljuk meg a színkorrekciót!

Az utómunka, mint minden fénykép esetében, úgy egy drónfotó esetében is óriási szerepet játszik. Ritka az, hogy sikerül elkapnunk abban a formában a pillanatot, ami mindenféle utómunka nélkül magas szintet képvisel. Értelemszerűen járható út a színkorrekció nélküli képalkotás, ellenben ha szeretnénk tényleg a maximumot kihozni a művünkből, akkor bizony rá kell szánni azt a plusz időt az utómunkára.

A színkorrekciót számos forrásból elsajátíthatjuk: az internet csodálatos világában szinte pillanatok alatt találunk az általunk választott képszerkesztő szoftverhez tippeket és trükköket ehhez, de az ezzel a témakörrel foglalkozó könyvek is remek megoldásként bizonyulnak. Fontos viszont, hogy itt is meglegyen a türelem, viszont ha hajlandóak vagyunk végigjárni az utat, akkor végül olyan képek fognak a kezünk közül kikerülni, amiket teljes büszkeséggel mutogathatunk.

Nem lesz sétagalopp a színkorrekció elsajátítása, viszont minden egyes beleölt másodperc meg fogja érni

Nem lesz sétagalopp a színkorrekció elsajátítása, viszont minden egyes beleölt másodperc meg fogja érni


Ezek lennének hát a mi tippjeink a tökéletes nyári drónfotó elkészítéséhez. Mindenképp osszátok meg velünk a kommentszekcióban, ha esetleg a ti tarsolyotokban is van valami kiváló tipp a kezdő fényképészek számára, és természetesen azt se feledjétek leírni, hogy milyen helyeken terveztek idén képeket lőni!
5 hozzászólás

Bandita

11 hónapja, 3 hete és 6 napja

Ti egyébként milyen szoftvert használtok képmanipulálásra? Ez érdekelne eléggé.

válasz erre

Direktor

11 hónapja, 3 hete és 6 napja

Már ment is a kedvencek közé. Ez egy jó cikk.

válasz erre

Levente

1 éve,

Nálam a nagy probléma, hogy szinte mindig automatán használom a kamerát... Egyszerűen nincs idő állítgatni.

válasz erre

Újfiú

1 éve,

Nincs valami pontos infó ehhez az arany órához? Hogy melyik nap mikor van úgy értem.

válasz erre

rami89

1 éve,

Arany óra! Minden nap tanulok valamit.

válasz erre