Ezekre figyelj, ha nyári vakációra indulsz a drónoddal!

2019. június 08.
43.7421
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Bár ha mostanában kitekintünk a szabadba, akkor nem feltétlenül a nyárias, vakációzós időjárás fogad minket, ellenben megannyian tervezgetik már a nagy nyaralást, melyhez sokan készülnek magukkal vinni a drónjukat is, a lehető legszebb felvételek reményében. De hogyan érdemes készülni? Mit vigyünk magunkkal? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ!


Az alapok: legyünk tisztában a dróntörvényekkel!

Érdemes a legnyilvánvalóbb faktorral kezdeni, még akkor is, ha egyébként egy pilótának nem csak nyaraláskor kell tisztában lennie a drónozásra vonatkozó törvényekkel. Ehhez nagy segítséget nyújthat az ezzel a témakörrel foglalkozó részletes cikkünk, amit ITT érhetsz el. Ha esetleg egy fesztivál vagy valamilyen rendezvény környékén tervezzük a kikapcsolódásként szolgáló repülés megejtését, akkor érdemes az illetékesekkel egyeztetni, hogy milyen feltételei vannak a drónozásnak, esetleg van-e valami spéci körülmény, amire oda kell figyelni.

Figyelj a hőmérsékletre!

Manapság az elképesztő hőség nem egy szokatlan jelenség, és mint a legtöbb elektromos eszközre, úgy a drónokra is hatással vannak a Nap sugarai. A drón megvásárlását követően a dobozban érkezik egy használati utasítás is, amiben benne foglaltatik az a hőmérséklet-intervallum, melyben működőképes a drón, így mindenképpen vessük össze ezt az adatot az aktuális hőség mértékével, majd ennek megfelelően szálljunk fel a géppel. Ha meghaladja, vagy nem éri el a hőmérséklet az előírást, akkor csak óvatosan, lévén komoly veszélynek tehetjük ki vele a drónt!

Mindig figyeljünk oda, hogy az előírt hőmérséklet-határon belül repülünk a drónunkkal!

Mindig figyeljünk oda, hogy az előírt hőmérséklet-határon belül repülünk a drónunkkal!


Páratartalom

A páratartalomról se feledkezzünk meg, ami szintén okozhat kellemetlen következményeket. Érdemes lecsekkolni a repülést megelőzően, hogy milyen páratartalom-érték van jelen, és magas százalék mellett elengedhetetlen, hogy legyen nálunk egy törölköző, amivel néhány simítással meg tudjuk törölgetni a készüléket két repülés között, hogy még véletlenül se keletkezzen benne bármiféle kár.

Több akkumulátor, az örök aduász

Említést tettünk korábban sokszor a több aksi fontosságára, hiszen egy töltéssel átlagosan 25-30 perc sajtolható ki repülés szempontjából, míg az újratöltés akár egy órát is igénybe vehet. Nyilván egy üdülőhelyet nem lehet drónnal félóra alatt felmérni, így mindenféleképp megfontolandó a több akkumulátor megléte, akár két-három extra darab is, az meg már csak hab a tortán, hogy így gyakorlatilag megállás nélkül tudjuk használni a gépet huzamosabb ideig (no persze az imént részletezett túlhevüléssel csak óvatosan!)

Amennyiben még bezsákolnál egyet-kettőt a nagy nyaralás előtt, azonnali kiszállítással rendelhetsz INNEN akkumulátort.

A plusz akkumulátor megléte sosem hátrány

A plusz akkumulátor megléte sosem hátrány


Óvatosan a túlmelegedéssel!

Bár alapvetően a drónoknak elég magas a tűrésküszöbe túlmelegedés terén, de a hozzá kapcsolódó kiegészítők, mint például a kamerák már nem feltétlenül ennyire szívósak. Érdemes jól megfontolni és folyamatosan ellenőrizni, hogy esetleg a túlhevülés határán jár-e már valamelyik kütyünk, hiszen szintén beláthatatlan következményei lehetnek, ha felelőtlenek vagyunk. Hogyan tudunk ez ellen védekezni? A rövid repülési időtartamok nagyban hozzásegítenek ennek megakadályozásához, illetve érdemes azért időnként pihentetni a drónt.

Legyen nálad hordtáska!

A legjobb drónos kiegészítőnkkel foglalkozó cikkanyagunkban (ITT érheted el) már kitértünk a drónos hordtáskák és bőröndök jelentőségére, ám ez egy kirándulás esetében meghatványozódik. Talán magától értedődő információt adunk át ezzel, ám fontos felhívni rá a figyelmet, hogy táskában sem szabad a tűző napon hagyni a drónt, merthogy kellemetlen következményekkel számolhatunk a későbbiekben.

Ennek ellenére ez a legpraktikusabb módja a szállításnak, és mint azt tudjuk, minden dróntulajdonos szeretné a lehető legnagyobb biztonságban tudni a masináját. A legtöbb repülőhöz egyedi kialakítású táska dukál, melyekből a Play 24/7 felületén is válogathatsz, ha IDE kattintasz.

Elengedhetetlen kellék a nyaraláson való drónozáshoz egy hordtáska

Elengedhetetlen kellék a nyaraláson való drónozáshoz egy hordtáska


Nagyobb memória

Eléggé kellemetlen tud lenni, amikor kifogyunk a tárhelyből, holott szeretnénk még megannyi látványosságot lefilmezni, ugyanakkor erre sokan már csak akkor jönnek rá, mikor is megtörtént a baj, és csalódottan kell hazakullogniuk, merthogy nem sikerült lencsevégre kapni valamilyen különleges helyszínt. Éppen ezért érdemes már előre felkészülni és betárazni microSD kártyákból, amit persze az alapján kell kalkulálnunk, hogy milyen minőségben rögzítjük az anyagot - értelemszererűen egy 4K-s felvétel jóval nagyobb fájlmérettel dolgozik, mint egy 1080p rögzítés.

Legyünk tekintettel a többi nyaralóra!

Különösen nagy hangsúlyt érdemel, hogy még véletlenül se rondítsunk bele más nyaralók élményébe a drónunkkal, így mindig alaposan vizsgáljuk meg, hogy hol nem fogunk zavarni senkit, ha reptetünk egy gépet. Tartsuk meg a tisztes távolságot a jelenlévőktől, illetve figyeljünk rá, hogy ne szálljunk túl közel a nagyobb tömegekhez sem a drónnal. Triviális információnak tűnhet, ellenben legalább annyira fontos is.

Ne háborgassuk a többi nyaralót, igyekezzünk minél messzebb repülni tőlük

Ne háborgassuk a többi nyaralót, igyekezzünk minél messzebb repülni tőlük


Extra propellerek, propellervédők sem ártanak

Valószínűtlen forgatókönyv egy, már viszonylag tapasztalt drónpilóta esetében, hogy egy súlyos ütközés áldozata lesz a gép, és tropára megy a propeller, ám mindig benne van a pakliban, hogy egy véletlen folyamán megtörténik a baj. Ez főképp akkor tud komoly probléma lenni, ha már megvan az ütemtervünk, hogy miket szeretnénk videóra venni az üdülőhelyünk környékén, viszont a kárt követően már nincs lehetőség felszállni a drónnal.

Itt jön képbe a megelőzés, amit extra propellerek és propellervédők formájában tudunk megvalósítani, amikből INNEN lehet csemegézni. Természetesen minden modellhez saját bejáratú propeller és propellervédő tartozik, így érdemes ennek figyelembe vételével csemegézni.
5 hozzászólás

Bandita

3 hónapja, 2 hete

Hőmérséklet, páratartalom, sajnos ezek ellen nem nagyon tudunk védekezni, főleg egy tengeri felvételnél...

válasz erre

rami89

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

De szuper cikk az ilyen kezdőknek, mint én!

válasz erre

Levente

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

artad írta:
Az egyik operatőr kolléga kivitte a Mavic-emet Szibériába, előtte a budapesti DJI üzletben azt mondták, hogy nem lesz semmi baja a -20 fokban, csak az aksik legyenek bebugyolálva.
Azért a mosolyom nem őszinte azóta, ha arra gondolok, hogy az aksijaim menetideje kissé leredukálódott...
Tényleg? Kinyírta a hideg?

válasz erre

artad

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Az egyik operatőr kolléga kivitte a Mavic-emet Szibériába, előtte a budapesti DJI üzletben azt mondták, hogy nem lesz semmi baja a -20 fokban, csak az aksik legyenek bebugyolálva.
Azért a mosolyom nem őszinte azóta, ha arra gondolok, hogy az aksijaim menetideje kissé leredukálódott...

válasz erre

Újfiú

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Na igen, a hőmérséklet! Én nagyon ritkán figyelek rá, pedig nagyon fontos.

válasz erre