Életmentő drónok - hová fejlődhet még az egészségügyben a drónok jelenléte?

2019. július 13.
44.0081
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Számtalanszor volt már alkalmunk olyan esetről beszámolni, amikor az egészségügy területén értek el valamiféle áttörést drónokkal, ám hol tart jelen pillanatban ez az ágazat? Miféle innovációk vannak kilátásban? És ami talán a legfontosabb: milyen jövőkép elé néz eme terület? Ezeket a kérdéseket boncolgatjuk az alábbiakban.


A válasz arra a kérdésre, hogy miért érdemes foglalkozni az említett kérdéssel, roppant egyszerű: számtalan hely van a bolygónkon, ahová egész egyszerűen lehetetlen, vagy csak szimplán szörnyen nehézkes az odajutás, egy pilótával megspékelt repülő pedig túl sok erőforrást emésztene fel. Ilyen esetekben kiváló választásnak bizonyulnak a drónok, amiknek működtetése olcsóbb, és sok esetben egyre hatásosabb megoldásnak bizonyulnak, mint bármi más.

Továbbá az is jól mutatja a szóban forgó piac felvirágozását, hogy közel egy hónapja látott napvilágot az információ, miszerint az egészségügyi szállítással foglalkozó startupok szédületes sebességgel harapnak maguknak egyre nagyobb szeletet a globális, 70 milliárd dollárt érő piac tortájából.

Mit is jelent a gyakorlatban a drónok egészségügyi használata?

Természetesen amikor a kis repcsik használatáról beszélünk a szóban forgó területen, akkor a legfőbb aspektus, ami mindannyiunk eszébe juthat, az a már imént is pedzegetett szállítás. Ennek kapcsán eszünkbe juthat többek között az Amazon vagy az Uber, akik hagyományos csomagkihordással dolgoznak, ám egyre több és több vállalat bukkan fel a színen, akik orvosi készletek, oltóanyagok és fontos szakmai eszközöket szállítanak le (ezekről a szereplőkről később értekezünk bővebben).

Nem ördögtől való helyzet, hogy például egy vérvételt követően azon nyomban el lehet szállítani a mintát egy távol lévő laboratóriumhoz vizsgálatra, ebből fakadóan minden eddiginél hamarabb születhet meg az eredmény. Az egyik legnagyobb ütőkártyája a drónoknak természetesen, hogy csökkenteni tudnak az emberi erőforrásokra kiterjedő költségeken, valamint már volt is rá példa, hogy éles szituációban jelessel vizsgázik egy kis repcsi - gondolunk itt az első szervszállításra, ám a Drone Delivery Canada csapata sem piskóta, ugyanis az utóbbi időben prezentálták, hogy sokkal hamarabb képes egy drón elvégezni a kiszállítást, mint egy hagyományos mentőautó.

Egyre inkább jelen vannak az egészségügyben a drónok különféle felhasználásai

Egyre inkább jelen vannak az egészségügyben a drónok különféle felhasználásai


Az egyik legnagyobb kihívása ennek a területnek, az a helyes hőmérséklet megőrzése, merthogy bizonyos készletek gyakorlatilag használhatatlanná válnak, ha nincsenek megfelelő módon hűtve, ellenben micsoda mázli, hogy egy drónra pont lehet aggatni egy kisebb hűtőrekeszt...

Általánosítva nemigen lehet beszélni ezen megoldások működéséről, lévén ahány vállalat, annyi munkafolyamat - a Zipline koncepciója nagyban épül az SMS-re, miszerint ebben a formában kapja meg a drón az utasítást, ami aztán jelzi, ha két percre van mindössze a végcéltól egy újabb szöveges üzenet képében. Végül egy ejtőernyővel leejti a csomagot a kért pontra, aztán pedig külső segítség nélkül hazatér. Apropó Zipline - mégis kik a legjelentősebb vállalatok a kérdéses területen?

Amilyen egyszerű a Zipline metodikája, legalább annyira hatásos is

Amilyen egyszerű a Zipline metodikája, legalább annyira hatásos is


A piac kulcsfontosságú figurái

Egymás után jelentkeznek be a cégek, mint friss szereplők a piacon, akik újabb és újabb területeket hódítanak meg, azonban a legkiemelkedőbb mindközül egyértelműen a Zipline. A kaliforniai székhellyel rendelkező Zipline nem egyszer hallatott már magáról az elmúlt hónapok során, példának okáért az egyik legnagyobb eredményük, hogy Ghána elszigetelt területeire is lehetőségük nyílt drónokkal szállítani, ahol több mint 150-féle gyógyszert és oltóanyagot szállítanak.

Jól mutatja továbbá a kérdéses vállalat feltörekvő szellemiségét, hogy nemrégiben egy óriási, 190 millió dolláros befektetéssel toldották meg az egyébként 1 milliárd dollárt érő cég értékét, így minden lehetőségük megvan, hogy forradalmi újításokat mutassanak ezen a piacon.

Agresszívan tör előre a Zipline, mondhatni a legbátrabb szereplője ennek a piacnak

Agresszívan tör előre a Zipline, mondhatni a legbátrabb szereplője ennek a piacnak


Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a Matternet mellett sem, akik idén márciusban léptették életbe a saját programjukat, melyben a UPS-szel kollaborálva szállítanak orvosi mintákat Észak-Karolinában, sőt Svájcban is javában tevékenykednek, ahol már jó ideje megvan ehhez az engedélyük. Az eszközparkjuk alkalmas a feladatra, lévén a Matternet M2 drón 2-4kg-ig simán elbír bármilyen terhet, akár 20km-es távolságon át. A vállalat előtt még nagy jövő állhat, főleg, hogy a Boeing is támogatja őket.

Kiemelendő még a Swoop Aero és a Wingcopter is, akik Vanuatuban tevékenykednek, illetve persze nem a főprofilja, de a Google Wing is egy iszonyat mód ígéretes játékos, akik elmondhatják magukról, hogy ezen a piacon jelenleg ők fejlődnek a leggyorsabban.

A Matternet M2 drónja 2-4 kg-os terhet is játszi könnyedséggel magával cipel

A Matternet M2 drónja 2-4 kg-os terhet is játszi könnyedséggel magával cipel


Hová fejlődhet ez a piac?

A legevidensebb pont, ami potenciálisan a kérdéses ipar fejlődését jelentheti, egyértelműen a terjeszkedés. Bár az eddigiekhez képest sokkal több helyen vannak jelen az egészégügyben használatos drónok, a globális összegészt vizsgálva még így is alig-alig lelhető fel bárhol a technológia, ebből fakadóan elkerülhetetlen, hogy agresszív térnyerést mutassanak az ebben utazó cégek.

Speciális kialakítású drónok is könnyen elképzelhetőek, amint jobban bejáratják ezt a szektort, hiszen gondoljunk csak bele: mi a drónok legfőbb erénye? Úgy bizony, az automatizálás potenciálja.

Már abba is remek belegondolni, hogy a szállítás kapcsán hatékony eszköz egy drón, ám mi lenne, ha gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül, vagy csak a legminimálisabb közbenjárással szállna egy adott helyszínre a készülék, példának okáért egy integrált defibrillátorral, ami képes fénysebességgel megejteni a beavatkozást? És itt jön a hab a tortán: már évekkel ezelőtt megjelentek az első prototípusok, amik bár végül sosem terjedtek el széles körben, azonban jól mutatja, hogy régóta a fejekben él ez az elképzelés.

Stockholmi tudósok már dolgoztak defibrillátoros drónon évekkel ezelőtt is!

Stockholmi tudósok már dolgoztak defibrillátoros drónon évekkel ezelőtt is!


A gyorsabb, teherbíróbb drónok vélhetően párhuzamosan fognak megjelenni a fejlődő hobbidrónok társaságában, merthogy a gyorsaság és az akkumulátor kardinális elemnek bizonyul, főleg ha életveszélyről van szó. Sőt, muszáj kiemelni, hogy a törvényeknek és a kórházaknak is igazodniuk kell a kis repcsik megjelenéséhez, ám itt érthető módon, mivel egy teljesen friss dologról van szó, így sok kórház vezetősége a mai napig szkeptikus a technológiával szemben, éppen ezért fontos az eredményes terjeszkedés.

Ehhez kapcsolható még a látótávon kívüli repülés törvénybe iktatása, amit szerencsére egyre több ország engedélyez (bizonyos feltételekkel), no meg persze dedikált telefonos applikációk formájában is elképzelhető a fejlődés. Ha egyszerűen átlátható, kezelhető alkalmazások teszik tiszteletüket, amik szorosan kötődnek az egészségügyi drónokhoz, akkor máris hajlandóak lesznek sokan nyitni az újfajta megoldások irányába, illetve felhasználói szempontból is sokkal barátibb lenne.

Ezek megvalósulásával létre jöhet egy olyan jövőkép, amiben jóval többet képesek spórolni a kórházak, mivelhogy nem kell súlyos összegeket költeni az emberi személyzetre, avagy inkább olyan területekre tudják átmozdítani az egyes alkalmazottakat, ahol jóval nagyobb szükség van rájuk.

Óriási jövő áll az egészségügyi drónok előtt, hiszen megannyi aspektusból fejlődhetnek még

Óriási jövő áll az egészségügyi drónok előtt, hiszen megannyi aspektusból fejlődhetnek még


Üröm az örömben, avagy a hátulütők

Sajnos muszáj szót ejtenünk a hátulütőkről is a teljesség igénye érdekében, a sort pedig kapásból kezdhetjük az imént megpendített szkepticizmussal. Szörnyen fontos, hogy ne merüljön fel egy olyasfajta baki, ami az egész piacot eláshatja, hiszen elég csak egy rossz sztori, ami körbejárja a világot, és máris bezáródnak a kapuk - gondolunk itt például egy éles szituációban való meghibásodásra, vagy ne adj isten egy hiba miatt bekövetkező halálesetről.

A pályára újonnan belépő cégek könnyen meglehet, hogy hamar feladják majd a próbálkozást, ugyanis máris irdatlan tempót diktálnak az ipar nagyjai, ami eltántoríthatja az új arcokat. Valamint végül, de nem utolsó sorban, az sem egy mellékes tényező, hogy mivel gépekről beszélünk, így nem kizárt, hogy felmerülhet egy szédületesen kellemetlen anomália, amin akár komplett életmentések múlhatnak.

Óvatosan, megfontoltan kell lépni az ipar képviselőinek - egy hiba, és romba dől minden

Óvatosan, megfontoltan kell lépni az ipar képviselőinek - egy hiba, és romba dől minden


A drónok esetében nem játszanak közre olyan dolgok, amik az emberi pszichét gátolhatják, például a stressz, a kialvatlanság és hasonló dolgok, viszont ismerjük jól a technika ördögét, vagy példálózhatánk Murphy törvényével is - bármikor előfordulhat egy baki, ami miatt nélkülözhetetlen, hogy megtörténjenek a maximális óvintézkedések.

Így néz ki hát jelenleg az egészségügyi drónok piaca, azonban most se feledjétek megosztani velünk alant, a kommentszekcióban, hogy ti miben látjátok eme terület fejlődését, és hogy mit gondoltok általánosságban a témakörről.
5 hozzászólás

Direktor

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

Az egyik legfontosabb terület a drónok számára, ez tagadhatatlan! Én azt várom már, amikor sokkal komolyabb hatótávval tudnak majd működni és nem lesz gond mondjuk egy hegy tetejére feljuttatni nem csak eszközöket de akár csapatot is.

válasz erre

zender

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

Imádtam ezt a cikket, király hogy van ilyen téma is!

Én arra leszek kíváncsi, mikor fogják már beszállítani a sérülteket a kórházba, az is nagy előrelépés lesz!

válasz erre

Levente

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

Nabakker, ma is sokat tanultam!

válasz erre

rami89

11 hónapja, 2 hete

Nagyon olvasmányos cikk, ez a téma nagyon érdekes!

válasz erre

Újfiú

11 hónapja, 2 hete

Ez a jövő, mindennél sokkal gyorsabb, sokkal biztonságosabb.

válasz erre