A Doroni bemutatta a végleges H1-X repülő autót, az első gépek már idén felszállnak

2024. március 03.
3.4721
marco profilja, adatai
marco
A Doroni Aerospace bemutatta a végleges(nek szánt) H1-X repülő autót - nevezzük inkább eVTOL-nak -, amelyet immáron nyolc éve fejlesztenek, és először 2022-ben kapott értékelhető verziót, majd tavaly utassal a fedélzetén levegőbe is emelkedett.

A céget 2016-ban alapította Doron Merdinger - egy 25 éves tervezési, gyártási és cégvezetési tapasztalattal rendelkező vállalkozó, aki először a hagyományos autó és eVTOL keverékét akarta megalkotni - innen a repülő autó elnevezés is - , azonban a végleges változat megmaradt az eVTOL felépítésnél, azaz a függőleges le és felszállás metódusát alkalmazza és közúti közlekedésre nem alkalmas.

A verseny nagyon erősen alakul a szegmensben, és bár a szereplők száma relatíve kevés, de több gyártó is nagyon gyors ütemben fejleszti saját, a jövő közlekedését várhatóan megreformáló megoldását. Az eHANG alig néhány hete mutatta be saját, végleges légitaxiját, amely árban eddig verhetetlennek tűnt, a Doroni járműve azonban úgy tűnik, fel tudja venni vele a harcot,

A Doroni H1-X egyébként egy kétüléses kabint kapott, valamint egyedülálló tandem szárny-konfigurációval is rendelkezik, a merev tartóval épített légcsavarok pedig stabil test szerkezetet biztosítanak a repülő járműnek. A súlya 400 kiló, a hasznos teherbírása pedig 226 kilogramm, így az utasok mellé a vasárnapi bevásárlást is elbírja. Egy feltöltéssel nagyjából negyven percet tud a levegőben tölteni, a végsebessége pedig több mint 190 kilométer per óra.

Persze igen drága lesz bevásárlószatyornak használni, az első körben - 2026-ban - az Egyesült Államokban tömeggyártásra és eladásra szánt verzió 110-145 millió forint lesz (adó és egyebek nélkül), de az idei év végén már több H1-X is a levegőben fog tesztrepülésekkel cikázni.

Nézd nagyban ezt a videót!



értékelhető verziót, majd tavaly utassal a fedélzetén levegőbe is emelkedett.'>
5 hozzászólás

Ronalddo

5 hónapja, 4 napja

Kéne. És ennyivel ki is merítettem a lehetőségeimet. röhögő smiley

válasz erre

Bandita

5 hónapja, 4 napja

Sok-sok, de azért ahhoz képest ami, elég jóra sikerült belőni az árat. meglepett smiley

válasz erre

Repülős

5 hónapja, 5 napja

Hát ezt se nekem tervezték... Továbbra is a Jetson ONE a legjobb szerintem.

válasz erre

Újfiú

5 hónapja, 5 napja

Soha nem lesz pénzem ilyesmire. szomorú smiley Durva milyen messze jár a jövő a realitástól amúgy.

válasz erre

Elvis

5 hónapja, 5 napja

Nagyon komoly a gép! meglepett smiley

válasz erre